Exministr Němec: Kauzu Čunek jsem neovlivnil

Sabina Slonková
12. 6. 2007 12:00
Politici se přou: Existuje osa Topolánek-Němec-Čunek?
Exministr spravedlnosti Pavel Němec, někdejší šéf Unie svobody.
Exministr spravedlnosti Pavel Němec, někdejší šéf Unie svobody. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dále čtěte
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec odmítá prozradit, zda poskytoval v minulosti rady některému z členů týmu Mirka Topolánka. Současně ale popírá, že by se jakkoli angažoval v trestní kauze vicepremiéra Jiřího Čunka, v níž nejvyšší státní zástupkyně nechala vyměnit dozorujícího žalobce i hlavního vyšetřovatele.

"Jsou to všechno naprosté nesmysly. Jistěže se se spoustou lidí znám, potkávám se s nimi, ale rozhodně to neznamená, že zasahuji do jakékoli kauzy. O případ Jiřího Čunka jsem se nijak nezajímal a zcela určitě jsem v něm nijak neintervenoval," uvedl Němec v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká má právě dnes večer předstoupit před poslance a své kroky vysvětlit. Opozice totiž žalobkyni i vládní politiky obvinila ze zasahování do nezávislého vyšetřování. Vesecká naopak tvrdí, že prověrka odhalila závažné nedostatky v práci žalobce i vyšetřovatele. Měla podezření, že vyšetřování není nestranné.

A: Lidové noviny napsaly, že jste tři měsíce poskytoval rady premiéru Topolánkovi. Ten to popírá. Co jste pro něj dělal?

Mohu rozhodně vyloučit, že bych poskytoval jakékoli placené služby Mirkovi Topolánkovi, úřadu vlády či ODS. Od těchto tří subjektů jsem neinkasoval ani korunu.

A: Znamená to tedy, že jste své rady poskytoval zdarma?

Ale vůbec ne. To jsou vaše intepretace. Já jsem advokát a o svých klientech nemluvím. Je to případ, který musí odkomunikovat premiér a jeho úřad. Mně to nepřísluší. Ale mohu vám říci, že jsem nebyl premiérův žádný poradce ani konzultant.

A: Jak často jste se viděl s premiérem?

Když jsem loni v září předával svému nástupci úřad. Od té doby jestli dvakrát, tak je to hodně. A to jsme se viděli při společenských příležitostech, přece jen mě ještě někam zvou. Rozhodně jsem se s ním nesešel na úřadu vlády k nějakému osobnímu rozhovoru.

A: Kdybyste radil premiérovi, na tom přece není nic špatného. Ptám se na to proto, že jste byl současně v kontaktu s dalšími lidmi s justice, kteří shodou okolností mají přímý vliv na vyšetřování kauzy Čunek. Když transparentně osvětlíte, jaký byl váš vztah s premiérem i to, co jste měl do činění se svými bývalými podřízenými, smyjete ze sebe podezření, že jste v případu intervenoval.

Já vám rozumím, ale znovu opakuji: o klientech nemluvím a do kauzy Čunek jsem nezasahoval. Ano, znám řadu lidí z justice, na tom přece není nic divného, byl jsem ministr spravedlnosti. Ne všichni lidé se k vám otočí zády, když přestanete být exponovaným politikem, tudíž jsem stále zván na některé společenské akce. Tam se samozřejmě s řadou těchto lidí setkám. A o ničem to nevypovídá. Stejně jako o ničem nevypovídá fotografie se státním zástupcem Salichovem, který nově dostal Čunkův případ na starost. Ano, potkali jsme se na jedné květnové akci. Stejně jako s dalšími státními zástupci. S panem Salichovem se opravdu nestýkám, pokud si dobře pamatuji, představili jsme se, potřásli jsme si rukou a to je všechno.

 

Právě se děje

Další zprávy