Evžen Tošenovský: Tak velkou podporu jsem nečekal

Petra Sasínová
8. 6. 2009 20:19
"Podzimní volby budou důležitější, ale já nelituji, že nebudu kandidovat," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský získal v eurovolbách nejvíce preferenčních hlasů. ODS výrazně zvítězila and ČSSD. Menší počet mandátů získali komunisté a lidovci.
Evžen Tošenovský získal v eurovolbách nejvíce preferenčních hlasů. ODS výrazně zvítězila and ČSSD. Menší počet mandátů získali komunisté a lidovci. | Foto: Repro ČT

Ostrava - Evžen Tošenovský z ODS je nekorunovaným vítězem eurovoleb. Získal absolutně nejvíce preferenčních hlasů, více než sto pět tisíc.

 „Bylo to pro mne velmi příjemné překvapení. Netušil jsem, zda a jak mne lidé přijmou na celorepublikové kandidátce," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Tošenovský.

Potvrdilo se, že bývalý dlouholetý hejtman Moravskoslezského kraje, je u voličů velmi oblíbený.

Mezi členy ODS se hovoří o tom, jestli není tohoto dvoumetrového inženýra do Bruselu škoda a neměl by být spíše jedním z lídrů podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Tošenovský to neřeší. „Jednou jsme se rozhodl, nelituji, nehodlám nic měnit. Budu samozřejmě pomáhat kolegům z Moravskoslezského kraje, aby v podzimních volbách uspěli," řekl.

Třiapadesátiletý Tošenovský se chce v Bruselu věnovat především vědě a výzkumu, energetice a průmyslu.

A.cz.:S největším počtem preferenčních hlasů jste považován za vítěze voleb do Evropského parlamentu. Jak se cítíte?

Rozhodně se nepovažuji za vítěze voleb. Přiznávám ale, že tak velký počet preferenčních hlasů mne překvapil. Nečekal jsem to. Vítězem těchto voleb je celá ODS. Je důležité si ale uvědomit, že to hlavní nás teprve čeká při volbách do Poslanecké sněmovny.

Tošenovský při loňských krajských volbách. Bylo to poprvé, co volby prohrál.
Tošenovský při loňských krajských volbách. Bylo to poprvé, co volby prohrál. | Foto: Petr Sznapka

Rozhodl jsem se s vědomím, že mohou být předčasné volby

A.cz.: Když jste se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu, předpokládám, že to bylo asi před svržením vlády a před rozhodnutím o předčasných volbách. Kdybyste teď měl možnost vybrat si mezi Poslaneckou sněmovnou a europarlamentem, co byste zvolil?

V politice není žádné kdyby. Rozhodoval jsem se někdy na konci minulého roku. Někteří členové regionálních sdružení mne vyzývali, abych kandidoval na europoslance. Já však tehdy před kongresem ODS ohlásil kandidaturu na post místopředsedy ODS. Nechtěl jsem mít dvě želízka v ohni. Místopředsedou jsem ale zvolen nebyl.

Evžen Tošenovský

  • Narozen 26. 2. 1956
  • Studium - Vysoká škola báňská, Ekonomická fakulta, obor systémové inženýrství
  • 1993 až  2000 -  primátor Ostravy
  • 1994 až 2001 - předseda Kolegia primátorů ČR
  • 2000 až 2008 - hejtman Moravskoslezského kraje
  • 2001 až 2008 - předseda Asociace krajů ČR
  • Nyní poradcem generálního ředitele strojírenské firmy Vítkovice Holding, kde před vstupem do politiky dlouho pracoval jako matematik.
  • Před loňským prosincovým kongresem ODS zvažoval kandidaturu na předsedu, pak oznámil kandidaturu na místopředsedu strany, ale zvolen nebyl.
    V roce 2002 také oznámil kandidaturu na post předsedy strany, ale odstoupil, když zjistil, že nemá podporu odstupujícího Václava Klause.
  • Tošenovský je ceněn pro slušnost a serióznost. Jeho jméno nebylo nikdy spojeno s žádnou aférou. Má přezdívku ET.

Tušil jsem už tehdy, že mohou být předčasné volby, protože tlak na sesazení vlády sílil. Vůbec svého rozhodnutí nelituji. Neměnil bych to. Tehdy jsem samozřejmě netušil, jak a zda mne lidé přijmou na celorepublikové kandidátce. Co se týče kandidátky do Poslanecké sněmovny, jsou tady schopní lidé. Já jsem nikdy nahrál dvě hry najednou.

A.cz.: Takže nebudete kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Určitě ne. Nebylo by to korektní.

A.cz.: Mezi členy ODS se povídá, že je vás, vzhledem k úspěchu v eurovolbách, do Bruselu škoda, že byste byl nyní  pro ODS potřebnější jako lídr Moravskoslezského kraje do Parlamentu. Co si o tom myslíte?

Něco takového jsem také zaslechl, ale rozhodně neuvažuji o tom, že bych měl teď něco měnit. Byla by to zrada i vůči lidem, kteří mne podpořili. Samozřejmě, že volby do Poslanecké sněmovny jsou důležitější. Budu se snažit pomáhat a podporovat lidi, kteří budou kandidovat v Moravskoslezském kraji. Podobné řeči jsem zažil, když jsem před lety kandidoval na primátora Ostravy. Lidé se mne také ptali, proč nekandiduji do Poslanecké sněmovny.

A.cz.: Jaká by měla být podle vás kampaň ODS, aby pro ni byly parlamentní volby úspěšné a ne porážkou jako loňské krajské volby?

ODS by se měla držet slušného vysvětlování názorů. Nemám rád, když se do politiky dostává hrubost a sprostá slova. Před krajskými volbami jsem nevedl jinou kampaň než teď. Neúspěch v krajských volbách neberu jako výraz odporu vůči mé osobě či lidem z ODS. Volby tehdy dopadly podobně v celé republice. Podle mne šlo spíše o projev situační naštvanosti lidí.
Kampaň do Poslanecké sněmovny asi bude více vyostřená než byla tato, ale měla by zůstat slušná. Je potřeba bojovat argumentačně, vysvětlovat názory, ideje. Ukřičená kampaň a osočování protikandidátů ničemu neprospěje.

Topolánek jistě ví, proč kandiduje v Brně

A.cz: Předseda ODS Mirek Topolánek ohlásil, že bude kandidovat v jihomoravském kraji. Co si o tom myslíte? Nedomníváte se, že by měl být spíše lídrem Moravskoslezského kraje?

Pan Topolánek k tomu měl jistě své důvody. Nestihl jsem se si s ním o tom ještě promluvit, tak k tomu více neřeknu. Moravskoslezským lídrem by měl být Pavel Drobil, který byl čtyři roky mým náměstkem na krajském úřadě. Musím říct, že se velmi osvědčil.

A.cz.: Vaše současné zaměstnání je poradce generálního ředitele strojírenské firmy Vítkovice Holding. Zůstanete tam?

Rád bych zůstal předsedou vítkovické nadace Machinery fund. O mém dalším případném působení ve firmě si s panem ředitelem teprve popovídám.

A.cz.: Těšíte se do Bruselu?

Už deset let jezdím do Bruselu a vím, jaké je to martýrium. Těším se však, že poznám něco jiného, že se budu učit nové věci. Mám jen trochu obavy, jak to vše časově zvládnu tak, abych nebyl celou dobu v Bruselu či Štrasburku a mohl si udržet kontakty a vztahy, které mám doma.

A.cz.: Na co se chcete v Evropském parlamentu zaměřit?

Chci se věnovat vědě a výzkumu, energetice a průmyslu. Dlouhodobě se pohybuji na vysokých školách, byl jsem u zrodu projektu pro vědu a výzkum, zajímá mne to. Chci se zaměřit konkrétně na financování vědy a výzkumu pro vysoké školy s vazbou na průmysl.¨

A.cz.: Jaký je váš názor na Lisabonskou smlouvu?

Lisabonská je podle mne nešťastný dokument. Každý do ní dal kousek něčeho svého. Vznikl složitý dokument, kterému normální lidé těžko rozumí. Je navíc velmi nešťastné, že jakákoliv změna v systému by znamenala náročný schvalovací proces. Jsem přesvědčen, že bude muset dojít k přeformulování dokumentu tak, aby byl jednodušší a srozumitelnější. I současná ekonomická krize nás k tomu donutí. Bude totiž nutné změnit fungování mnoha subjektů po celé Evropě. V té komplikovanosti však hrozí zhoršení průchodnosti mnoha rozhodnutí. Z Evropské unie by se mohl stát velmi nepružný orgán.

 

Právě se děje

Další zprávy