Energetik Topolánek bojuje o post. Vláda ho podpořila

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 12. 2010 15:15
Kabinet oficiálně posvětil kandidaturu Mirka Topolánka na šéfa Mezinárodní energetické agentury
Foto: Jan Langer

Praha - Expremiér Mirek Topolánek se bude jako oficiální kandidát České republiky ucházet o post šéfa Mezinárodní energetické agnetury. Jeho nominaci ve středu schválil kabinet Petra Nečase.

Topolánek usiluje o to být společným kandidátem Evropské unie, zvolení bývalého ministerského předsedy do čela mezinárodní energetické agentury ale není zdaleka jisté.

Mirek Topolánek má dva silné konkurenty: o místo usiluje nizozemská ministryně Maria van der Hoeven a současný šéf agentury Nobuo Tanaka z Japonska. Oba soupeři mají vynikající renomé.

Nový šéf či šéfka agentury se svého křesla v Paříži ujme v příštím roce, mandát Tanaky vyprší v létě.

Topolánka láká i Itálie

Podle dřívějších informací diplomatických zdrojů sehrají při hlasování o funci šéfa IEA klíčovou roli Spojené státy. Ty daly najevo, že pokud nebude jednomyslná shoda na evropském kandidátovi, podpoří Japonce Tanaku. Stejný postoj jako USA navíc zastává i Velká Británie.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dal nedávno najevo, že Topolánek zřejmě podporu všech členů EU nezíská.

Jak už deník Aktuálně.cz v září informoval, Mirek Topolánek kromě postu v mezinárodní energetické agentuře usiluje o funkci ve vedení italské energetické společnosti Enel. Tuto možnost dokonce vedl jako svůj soukromý plán A. Agentura při OECD byla plánem B.

Jednání o Enelu se ale podle zjištění Aktuálně.cz začala komplikovat. Podle původních plánů měli Italové rozhodnout během října, nakonec si ale vyžádali odklad. Definitivní slovo by tak mělo padnout během zimy.

Největší italská elektrárenská společnost Enel působí v řadě zemí, aktivně se angažuje zejména v jaderné energetice

 

Právě se děje

Další zprávy