Elektronické soudy? V roce 2010, řekl ministr

Martina Macková
10. 5. 2007 14:15
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odpovídal on line
Ministr přemýšlí nad otázkami čtenářů Aktuálně.cz
Ministr přemýšlí nad otázkami čtenářů Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je přesvědčen, že se mu během následujících tří let podaří zcela zmodernizovat české soudnictví. Pomoci v tom má Projekt elektronické justice.

"V rámci tohoto projektu bude nejprve spuštěn elektronický insolvenční rejstřík a to od 1.1. 2008, dále počítáme s elektronickými podatelnami, elektronickým soudním spisem, elektronickou úřední deskou. V tuto chvíli dokončujeme návrh právní úpravy elektronického platebního rozkazu," uvedl Pospíšil v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Ministr míní, že pokud se podaří systém spustit, budou moci lidé se soudy komunikovat z domova emailem: "Když vše dobře půjde, měl by být projekt kompletně realizován v roce 2010."

Moderní justice je však jen jedním z velkých plánů, které si třicetiletý právník v čele ministerstva spravedlnosti vytyčil. Problémů, které by se Jiří Pospíšil (ODS) měl v justici pokusit vyřešit, je dlouhá řada.

Hodlá vypracovat nový trestní zákoník tak, aby opět nebyl ve sněmovně smeten kvůli jedinému paragrafu jako loni před volbami. Chce od základu změnit i občanské právo. Vězňům by rád znemožnil, aby odmítali během trestu pracovat.

Musí se však také vypořádat s politicky ožehavou kauzou Kubice a vymyslet způsob, jak dostat před české soudy významnou osobu podsvětí Radovana Krejčíře.

Ministr spravedlnosti odpovídal nejen na tyto otázky online přímo z Poslanecké sněmovny.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:11Autor: Frantisek Hucek

Otázka: Vazeny pane Ministre, bude se vas rezort nejak stavit k reseni problemu konkurznich mafii, jejich existenci (tedy krome kauzy Berka) uspesne jiz leta ignoruje? viz napr. www.ley.cz/nemec

Jiří Pospíšil: Ministerstvo spravedlnosti není orgán činný v trestním řízení, nemůže vyšetřovat konkrétní trestnou činnost a nemůže též úkolovat státní zastupitelství. Ministerstvo spravednosti může zlepšovat kvalitu úpadkového práva a vytvářet takové podmínky, které omezí možnost případné korupce v této oblasti. V tuto chvíli se ministerstvo připravuje na účinost nového úpadkového zákona a připravuje spuštění elektronické verze insolvenčnho rejstříku. Tento nový zákon, který posiluje postavení věřitele v kombinaci s elektronickým insolvenčním rejstříkem by měl vést ke snížení možnosti korupce v oblasti konkursního práva. Ministerstvo tak může působit preventivně nikoliv represivně.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:14Autor: milan

Otázka: Dobry den, pane ministre, jste po dlouhe dobe konecne schopny ministr spravedlnosti, ktery se neboji delat dulezite zmeny. Ktera fakulta je Vasi alma mater?

Jiří Pospíšil: Děkuji, že oceňujete moji práci. Je to práce celého týmu lidí, které jsem si přivedl na ministerstvo spravedlnosti. Vystudoval jsem plzeňskou právnickou fakultu a působil jsem na ní jako asistent katedry správního práva. Jednou se budu chtít na tuto fakultu vrátit.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:18Autor: jau

Otázka: Pane ministre, popiste jednu konkretni vec, kterou udelate a diky niz se zrychli proces vysetrovani (dozorovane stat.zastupci) a navazujici soudni rizeni. Vezmete treba medialne proslavenou "kauzu Vladimir Zelezny" - vysetrovat se zacalo pred sesti lety, soud se rozbehl v dubnu 2007

Jiří Pospíšil: Připravili jsme soubor změn, který má vést ke zkrácení doby soudního řízení. Jde o změny v oblasti legislativní - zjednodušení občanského soudního řízení, nový zákon o vyšších soudních úřednících, nová právní úprava elektronického platebního rozkazu atd. Dále počítáme se změnami personálními - v tuto chvíli provádíme personální audit justice, na jeho základě chceme určit, kolik česká justice vlastně potřebuje soudců a jak má vypadat administrativní zázemí soudce. Klíčovým projektem, který by měl vést k efektivnímu soudnímu rozhodování, je projekt elektronizace české justice.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:19Autor: igor

Otázka: Konzultují s Vámi policisté kauzu Kubice nebo Krejčíře?

Jiří Pospíšil: Nekonzultují a je to tak správně. Politik nesmí zasahovat do jednotlivých trestních kauz.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:19Autor: Zvědavec

Otázka: Není toho na vás trochu příliš? Trest, občan, Kubice, Krejčíř... Díky :-)

Jiří Pospíšil: Můj lékař si myslí, že ano :-)

Odpovězeno: 10. 05. | 13:20Autor: Braník

Otázka: Pořád se mluví o vymahatelnosti justice? Zlepšuje se v tomto směru něco?

Jiří Pospíšil: Zlepšuje, ale bohužel příliš pomalu. Proto připravujeme soubor změn, které by měly vést k rychlejšímu soudnímu řízení a vyšší vymahatelnosti práva.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:25Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda-li vidite nějakou možnost na zjednodušení čes. práva - konkrétně mám na mysli nepřehlednou kupu novelizaci jednotlivých předpisu, kdy se mnohdy jednou o pouhé "slovíčkaření"...

Neznám možné postupy jak toho docílit, ale bylo by to myslím ku prospěchu.

Jiří Pospíšil: Zjednodušení práva je bohužel složitý problém a na jeho řešení není jednoduchý recept. Myslím si, že složitost právních systémů je problémem většiny demokratických států na počátků 21. století. Lze je řešit jedině větší "ukázněností" politiků - měli by více promýšlet, zda je nové právní předpisy skutečně nutné.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:29Autor: Adolf

Otázka: Kolik hodin denně by vězni měli pracovat? A jak je tomu v zahraničí?

Jiří Pospíšil: Vězni by měli mít stejnou pracovní dobu jako zaměstnanci. Ostatně takto to i je. V zahraničí je to obdobně. Problém není v délce pracovní doby, ale v tom, že u nás pracuje méně práceschopných vězňů než v ostatních státech EU. U nás pracuje 52 procent vězňů, evropský průměr je 60 procent. Povzbudivé je, že se nám podařilo počet zaměstnaných vězňů oproti loňsku zvýšit ze 46 na 52 procent. Náš cíl je dosáhnout evropského průměru.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:31Autor: radovan

Otázka: Jak dlouho to potrvá, než dostanete Krejčíře do Česka. Jaké jsou šance, že to dobře dopadne (v procentech)?

Jiří Pospíšil: Extradiční řízení je relativně složité soudní řízení. Trvá měsíce a u některých případů i roky. Nelze dopředu odhadnout, jak toto řízení dopadne. Obě varianty jsou bohužel možné.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:32Autor: slepičková

Otázka: Jak se díváte na rozsudek s panem exministrem Mlynářem? Stýkáte se s ním?

Jiří Pospíšil: S panem Mlynářem se nestýkám. Rozsudek v tuto chvíli, kdy ještě nenabyl právní moci, nechci komentovat. Odvolací soud by názor ministra mohl vnímat jako nepřímý nátlak. Po právní moci rozsudku rád vaši otázku zodpovím.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:36Autor: buba

Otázka: Jaky je vas vztah k nejvyssi statni zastupkyni Vesecke, spolupracuje se vam s ni dobre? Jak hodnotite jeji praci - jako odbornik, ne jako politik? A co si myslite o tom, ze se verejne vyjadruje ke sve mozne kandidature na post prezidenta, prijde vam to s ohledem na jeji pozici v poradku?

Jiří Pospíšil: S paní Veseckou se mi spolupracuje dobře. Jsem týmový hráč. Pokud jsem správně informován, tak se doktorka Vesecká ke své kandidatuře vyjadřuje zdrženlivě. Mám za to, že takovéto úvahy nemohou nijak ovlivnit její práci.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:37Autor: ZK

Otázka: Dobrý den,
proč není odsouzený pan Pitr ve vězení?

Jiří Pospíšil: Protože tak rozhodl nezávislý soud.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:40Autor: utečenec

Otázka: Jak je to s odsouzenými, kteří nenastoupí do vězení? přibývá takových osob, nebo ubývá? Jaká je účinnost jejich vyhledávání?

Jiří Pospíšil: Stále máme několik tisíc odsouzených, kteří nenastoupí výkon trestu odnětí svobody. Nedochází ani k výraznému nárůstu nebo úbytku těchto osob. Připravujeme určité změny v rámci nové právní úpravy trestního práva.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:43Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den, odposlouchával Vás někdy někdo? Jak byste na to reagoval? A co kamery na veřejných místech? Ty Vám nevadí?

Jiří Pospíšil: Nemám informace o tom, že by mě někdo odposlouchával. Záleží na tom, zda by byl odposlech legální nebo ilegální. Pokud by byl ilegální, pak bych se obrátil na policii. Pokud by byl legální, pak bych musel takovýto zásah do svého soukromí strpět. Kamery na veřejných místech mně nevadí, respektuji, že mohou přispět k zvýšení bezpečnosti.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:47Autor: Eva

Otázka: Jak řeší odsouzení ve vězení sex?

Jiří Pospíšil: Tak to je opravdu složitá otázka.:-) Se sexem ve vězení je to samozřejmě komplikované. Doporučuji se obrátit na generální ředitelství Vězeňské služby, do jehož kompetence tento problém spadá :-)

Odpovězeno: 10. 05. | 13:48Autor: Čenda

Otázka: Vážený pane, opravdu si myslíte že na tuto funkci máte?

Jiří Pospíšil: Na vaši otázku odpoví voliči ve volbách.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:50Autor: antikřeček

Otázka: Proč poslanec ČSSD Stanislav Křeček zlehčuje debatu o odposleších s argumentem bývalého policejního prezidenta, že "poctivý" člověk se nemusí odposlechů bát?

Jiří Pospíšil: Na tuto otázku vám neumím odpovědět, je třeba, abyste se zeptal pana poslance Křečka. Jeho argumenty samozřejmě nesdílím.

Odpovězeno: 10. 05. | 13:52Autor: KIM

Otázka: Pane ministre jakou mam jistotu ,ze me neni odposlouchavan telefon?

Jiří Pospíšil: Takovou jistotu samozřejmě nemáte. Nikdy nevíte, zda vás náhodou nevyšetřuje policie v souvislosti s nějakou trestnou činností. O ilegálních odposleších raději nebudu spekulovat...

Odpovězeno: 10. 05. | 13:53Autor: Krupička

Otázka: Dobrý den pane Pospíšil.Chci Vám popřát mnoho zdaru a doufám, že Vás nepohltí ten "mumraj" říkající si sněmovna aj.

Jiří Pospíšil: Děkuji. Po dnešku mám pocit, že už mě ten mumraj pohltil.:-)

Odpovězeno: 10. 05. | 13:58Autor: klokan

Otázka: DObrý den.mám otázku jak přesně bude vypadat koncepce elektronické justice a v jakém časovém horizontu by to mělo být? Děkuji

Jiří Pospíšil: Projekt elektronické justice je velice rozsáhlý a složitý. Proto jen někoik tezí - v rámci tohoto projektu bude nejprve spuštěn elektronický insolvenční rejstřík a to od 1.1. 2008, dále počítáme s elektronickými podatelnami, elektronickým soudním spisem, elektronickou úřední deskou. V tuto chvíli dokončujeme návrh právní úpravy elektronického platebního rozkazu. Pokud se podaří celý systém spustit, pak občan bude moci se soudem komunikovat z domova emailem, soud již nebude pracovat s rozsáhlými papírovými spisy. Celý systém tak povede k jednodušší komunikaci mezi účastníky a efektivnímu přenosu informací. Když vše dobře půjde, pak by projekt měl být kompletně realizován v roce 2010.

Odpovězeno: 10. 05. | 14:02Autor: Martin Kokeš

Otázka: Pane ministře, hodláte nějak vyřešit novelizaci trestního zákona, aby z něj zmizely, nebo byly zcivilizovány relikty minulého režimu, jako je třeba urážka nebo pomluva "státního orgánu" (par.154 odst.2, 164 atd.), nebo ostatní perly, které kolidují s Listinou základních práv a svobod?

Jiří Pospíšil: Dokončujeme nový trestní zákoník, předpokládám, že o vámi zmiňovaných verbálních trestných činech se na půdě sněmovny a senátu povede relativně rozsáhlá diskuse, je tedy šance, že nové trestní právo by takoé trestné činy nemuselo obsahovat. Bohužel vyměřený čas uplynul, děkuji Vám za zajímavé dotazy a těším se někdy opět nashledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy