Dobeš je zpět. Stal se poradcem svého nástupce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 4. 2012 10:25
Náměstkovi radí v oblastech vysokých škol, evropských fondů, sportu a chodu úřadu
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Exministr školství Josef Dobeš (VV) je zpátky na ministerstvu. Na začátku dubna se stal na třetinový úvazek poradcem náměstka Ladislava Němce, který po něm úřad dočasně vede. Informoval o tom server iDnes.cz.

Dobešův návrat podle informací serveru oznámil Ladislav Němec na poradě vedení.

"Pan Němec mě požádal, abych mu po dobu, než přijde nový ministr, pomáhal," napsal serveru Josef Dobeš. Popřel však, že by řídil ostatní poradce náměstka. Němec uvedl, že kromě Dobeše si nechal jen několik poradců, zbytek kvůli úsporám propustil.

"Bude to na maximálně třetinový úvazek, tam se ty hodiny opravdu počítají podle odpracované doby," uvedl Němec. Dobešovo angažmá se nelíbí například stínovému ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD). Vyzval premiéra Petra Nečase, aby takovéto ohrožení školství nedopustil.

"Je zcela absurdní, aby se Josef Dobeš, za jehož působení došlo k rozkladu oblasti školství, zkrachovalo čerpání evropských peněz, byly realizovány předražené a chybné státní maturity, přistupovalo se k omezování akademických svobod, destruovalo se regionální školství a nakonec došlo k jedné z největších studentských demonstrací, jakkoli dál podílel na chodu ministerstva školství," napsal senátor Chládek.

Bývalý ministr školství podal demisi na konci března, do úřadu se opět vrátil 2. dubna. Náměstkovi nyní radí mimo své kompetence. Podstata jeho práce se podle něj týká vysokých škol, evropských fondů, sportu a chodu úřadu.

Dobešův bývalý první náměstek se dříve staral o regionální školy. Úřad řídí jen dočasně, dokud Věci veřejné nerozhodnou o novém ministrovi.

 

Právě se děje

Další zprávy