Do vlády nastupuje druhá žena, Klaus jmenoval Hanákovou

Domácí Domácí
20. 12. 2011 9:53
Poslankyně Alena Hanáková střídá ve funkci ministra kultury Jiřího Bessera
Alena Hanáková.
Alena Hanáková. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval do Nečasovy vlády novou ministryni kultury.

Poslankyně Alena Hanáková střída ve funkci Jiřího Bessera, který nedávno odstoupil po aféře se zatajeným bytem a podnikáním na Floridě.

Do čela ministerstva vybralo Hanákovou vedení STAN spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Premiér Petr Nečas ji do úřadu uvede v úterý odpoledne.

Na středečním jednání vlády už by nová ministryně měla být u projednávání návrhu zákona o vyrovnání s církvemi.

"Dovolte, abych vám v době velkých, silných a patetických slov velmi pragmaticky a prakticky popřál do vaší nové náročné funkce mnoho úspěchů," řekl prezident Hanákové.

"Přeji vám, aby se vám dařilo, abyste nastoupila do rozjetého vlaku vlády premiéra (Petra) Nečase razantně, úspěšně a abyste v oblasti kultury něco pozitivního dokázala," dodal Klaus

Kamarád odsouzený za podvod

Jiří Besser porušil zákon tím, že neuvedl svou účast ve firmě Comoros Group. To nepopírá a už prohlásil, že je připraven nést následky v přestupkovém řízení.

Dalším společníkem firmy je ovšem Pavel Hrách, pravomocně odsouzený za to, že uplácel vysokou úřednici České konsolidační agentury. Už předtím byl jednou odsouzen za podvod.

Firma Comoros Group splatila hypotéku za floridský byt ve výši 230 tisíc dolarů (asi 4,4 milionu korun) letos, tedy za dva roky.

Jiří Besser v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že vše platil Pavel Hrách. Hrách v rozhovoru pro Týden.cz vysvětloval, že měl peníze z prodeje své firmy, asi 15 milionů korun.

Zároveň ale Pavel Hrách vystupoval jako nemajetný - letos v listopadu protestoval u soudu proti pokutě 600 tisíc korun a předložil doklad, že mu byly v jiném, obchodněprávním sporu prominuty soudní poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy