Dlouhý: O tajení sponzorů, Řebíčkovi a zákulisí kampaně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 7. 2012 17:00
Rozhovor s prezidentským kandidátem o "kostlivci v ODA" i o financích na novou agitaci
Foto: Jan Langer

Praha - Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý začne sbírat podpisy - mimo jiné během napříč republikou.

Své sponzory hodlá zveřejňovat, preferuje podporu od malých a středních podniků, nechce peníze od státních a polostátních firem.

Na rozdíl např. od Zuzany Roithové, kandidátky lidovců, se nezříká podpory velkých finančních skupin.

Je spojen s kauzou financování své někdejší strany - ODA, která kryla své skutečné sponzory přes firmu se sídlem v Karibiku a účtem v Lichtenštejnsku.

"Bylo to neetické, ale tehdy ne nelegální," říká k tomu dnes bývalý místopředseda ODA a dodává: "Jsem zas o patnáct let starší."

A.cz: Říkáte, že se nezříkáte v kampani podpory velkých finančních skupin. Máte ale přece jen nějaké priority ve stylu "od této určitě ne" nebo naopak "tuto bych uvítal"?

Nechci finanční podporu od státních a polostátních firem. Preference mám spíše na menší a střední podniky.

A.cz: To jste už říkal na tiskové konferenci...

Když mě bude chtít některá z velkých finančních skupin transparentně podporovat, nebudu se toho samozřejmě zříkat. U pana Sobotky jsem zaregistroval, že počítá na kampaň s osmi miliony, Miloš Zeman, jak jsem zaznamenal jedinkrát, se dvěma až třemi. Bylo by to dobré, kdyby to tak bylo a neutrácely se desítky milionů. Ale kampaň něco stojí a rozhodně to nebudou dva až tři miliony, musíme ta prohlášení hodnotit střízlivě.

Foto: Jan Langer

To byste musel vyloučit kdekoho

A.cz: Ale když se vrátím k těm velkým finančním skupinám: nebylo by lepší, aby se kandidáti - podobně jako Zuzana Roithová - zřekli jejich podpory? Mezi výsostná práva prezidenta je jmenovat guvernéra a radu centrální banky, což bezpochyby tyto skupiny zajímá...

Své dosavadní sponzory jsem jmenoval a není to žádná z těchto skupin. Ale co je to velká finanční skupina? Co třeba zahraniční fond, který je daleko větší než vámi zmiňované tři čtyři skupiny dohromady. A ten může mít také zájem, aby Česká národní banka rozhodla tak či onak. Možná byste pak musel vyloučit kdekoho.

A.cz: Váš kostlivec z minulosti: vaši tehdejší stranu - ODA - sponzorovaly přes firmu TMC se sídlem v Karibiku ve skutečnosti Vítkovice, Phillip Morris a PPF. Po letech jste to označil za neetické. Pokud jste je ale takto kryli, už tenkrát jste musel vědět, že to není čisté...

Jistě. Já jsem to jednak přiznal, jednak odnesl a jednak se mi to teď vrací právě v tomto okamžiku.

A.cz: Logicky...

Logicky. Tenkrát - a i krátké vyšetřování policejních orgánů to takto uzavřelo - ta věc byla legální. A já už tenkrát přiznal, že to nebylo etické a že je dobře, že tahle kauza spolu s dalšími vedla k tomu, že se někam posunuly zákony rámující způsob financování politických stran. Ale ta rovnováha mezi legalitou a etikou byla porušena.

Myslím, že nemám v daném okamžiku co jiného říct. A jsem o patnáct let starší. Vyšetřování ostatně také ukázalo, že všechny finanční prostředky skončily na účtech ODA.

Transparentní podpory třeba i PPF se nezříkám

A.cz: Počítáte teď znovu s podporou PPF, která tehdy sponzorovala ODA?

Mám k tomu takový vztah, jak jsem řekl, pokud bude podpora transparentní, tak se jí nezříkám.

Foto: Jan Langer

A.cz: Další problém, na který upozornily Hospodářské noviny: vaším mediálním poradcem je Jan Piskáček spojený s firmou, která za ministra Aleše Řebíčka bohatla na státních zakázkách. Nevadí to?

Honza Piskáček tady sedí... Já jsem vybíral a testoval PR agentury, jedna z nich mně Honzu přivedla. Já jsem si na Jana Piskáčka za ty dva nebo tři měsíce zvyknul. Myslím, že mi dělá docela dobrou práci. A to angažmá, o kterém mluvíte, bylo v letech 2006 až 8, což je hodně dávno.

V mediálních agenturách jsou vazby na komerční bázi na lidi spojené s politikou, na pomezí byznysu, veřejných zakázek. Já prostě pana Piskáčka hodnotím podle jeho práce. Musel jsem si to promyslet. Ta informace pro mě byla nová, ale rozhodl jsem se s panem Piskáčkem dál spolupracovat.

A.cz: Nejde o to, dotknout se politického prostředí, ale spíše právě o silně kontroverzní postavu pana Řebíčka. Nebojíte se, že vás to poškodí během kampaně?

Já jsem se rozhodl dál s panem Piskáčkem spolupracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy