Definitivní tečka za Bémem. Pražská ODS volí vedení

Kateřina Eliášová
12. 12. 2010 23:50
Do vedení strany míří nový primátor Bohuslav Svoboda
Volbu nového pražského primátora sledoval Pavel Bém z lavic určených pro veřejnost
Volbu nového pražského primátora sledoval Pavel Bém z lavic určených pro veřejnost | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS si v pondělí večer zvolí nové vedení.

Křeslo předsedy obhájí poslanec Boris Šťastný, kterého do čela nejsilnější organizace ODS vynesl po sněmovních volbách pád exprimátora Pavla Béma.

Jeho post byl pouze dočasný, sám Šťastný se pasoval do role krizového manažera.

Pondělní volbou delegáti definitivně stvrdí odstřižení se od "starých Bémovských časů".

Do vedení míří nově zvolený vládce Prahy Bohuslav Svoboda. Není ale jasné, zda se mu podaří získat post 1. místopředsedy, na který aspiruje. Nominaci mu zajistilo hned několik oblastí.

Konkurentem mu může být překvapivě Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6, kde ODS v komunálních volbách vyhrála a získala 41 procent. "Kandidaturu zvažuji," komentoval Chalupa opatrně svůj případný návrat mezi pražské stranické špičky.

Chalupův návrat chce Richter

Nominaci získal starosta Prahy 6 Chalupa překvapivě v Praze 10, tedy z organizace známé především díky podnikateli Tomáši Hrdličkovi, vlivnému zákulisnímu hráči pražské politiky.

Toho pojí dobré vztahy se starostou "desítky", pražským exradním Milanem Richterem. "Je to úspěšný starosta a předseda oblasti," zdůvodnil Richter, proč se "jeho" ODS rozhodla Chalupu nominovat.

Pražští delegáti Chalupu do nejvyšších pater pražské organizace ODS zvolí navzdory tomu, že jej letos v dubnu z vedení odstranili. O křeslo jej připravila loajalita k Bémovi, jehož politický vliv v té době už ztrácel na síle.

Primátor už ODS nepovede

Ať už bude Svoboda řadovým či prvním místopředsedou, končí Bémův úzus, kdy byl šéf pražské ODS zároveň primátorem města.

"Máme v tuto chvíli dohodu s Borisem Šťastným, že já bych měl řídit magistrát a jeho úloha by byla vytvářet tu převodní páku do stranického systému, prostě dělat mi partajní záda," řekl před časem v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Foto: Ludvík Hradilek
AntiBém Svoboda: ODS v Praze chci léčit, vést ji nechci

Kam s Blažkem?

Zajímavá debata se zcela jistě odehraje v případě Rudolfa Blažka, který po letošních volbách zažil hned několik veletočů.

Nový primátor Svoboda s ním nepočítal do svého týmu "nových tváří" v radě, a tak se z náměstka primátora a letitého radničního bezpečnostního experta stal řadový zastupitel bez významné a dobře honorované funkce.

"Rudolf Blažek je členem výkonné rady a myslím si, že je to dostačující funkce. Je tím pádem součástí nejužšího vedení pražské organizace a proto by se neměl stát ještě místopředsedou," tvrdí pod podmínkou anonymity jeho odpůrci.

Jenže "druhá strana" tvrdí, že Blažek bude mít hlasů dostatek a místopředsednický post si udrží. 15. prosince mu rovněž vyprší mandát šéfa zastupitelského klubu. "V pondělí svolám klub, kde bychom měli hlasovat o novém předsedovi, ale zatím nevím, že by se o tento post ucházel kdokoliv jiný," řekl Aktuálně.cz Blažek. I tato volba nakonec potvrdí, jaká je jeho pozice.

Čeká se rozstřel

Další dvě jména do vedení pražské ODS jsou nejistá. Nominaci mají stávající místopředsedové starosta Prahy 15 Pavel Klega, radní z Prahy 9 Tomáš Portlík, nový pražský radní Josef Nosek a "nováček" Jana Černochová, která je starostkou Prahy 2.

Právě její angažmá je nejméně jisté, zejména pokud uspěje Tomáš Chalupa, zní z kuloárů. Oba měli v minulosti blízko k Pavlu Bémovi, což jim po jeho pádu u většiny pražských delegátů přitížilo. Stali se nicméně oblíbenci premiéra Petra Nečase, který je označoval za nadějné tváře pražské politiky.

Naopak své místo obhájí s největší pravděpodobností Pavel Klega, který byl stejně jako Blažek označen za starou tvář ODS, jenže nereptal jako Blažek a taky proto se nakonec stal starostou Prahy 15.

 

Právě se děje

Další zprávy