Další průzkum: ČSSD by rivala ODS ve volbách porazila

ves
19. 10. 2007 15:00
ČSSD vede žebříček preferencí o čtyři procenta
Na předsedův podpis do "jeho" knihy se stála o přestávce dlouhá fronta
Na předsedův podpis do "jeho" knihy se stála o přestávce dlouhá fronta | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rok a čtvrt po volbách je ČSSD voličů populárnější než její hlavní rival ODS. Potvrdil to už několikátý průzkum v řadě. Náskok socialistů před ODS se nyní dostal z pásma statistické chyby.

Preference sociálních demokratů jako opoziční strany stále rostou. Podle nejnovějšího průzkumu CVVM dosahují 26,5 procenta, občanští demokraté mají volební preference 22 procent.

KSČM by podle CVVM dosáhla jedenácti procent. Preference čtvrtých zelených (6,5 %) a pátých lidovců (5,5 %) se příliš neliší.

Čtěte více o průzkumu agentruy STEM z 16.10.: ČSSD dál posiluje. V preferencích vede o pět procent

Podle volebního modelu, který předpovídá skutečné výsledky voleb, by se všech pět zmíněných stran dostalo do sněmovny. Pokud by se volby konaly nyní, vyhrála by je ČSSD s šestatřiceti procenty, ODS by byla druhá s třiceti procenty a komunisté třetí se ziskem patnácti procent. Stranu zelených by volilo 9 procent lidí a lidovce o procento méně.

Výzkumu se v prvních osmi říjnových dnech účastnilo 1038 respondentů.

Podle odborníků bude navíc sociálně demokratických voličů stále přibývat. Podle Jana Hezmanna z agentury Factum Invenio za tím může být například radarová základna USA v Česku, reforma veřejných financí, kterou vláda chystá, i to, že ČSSD je v opozici. 

"Je to komplex všech tří těchto věcí a navíc ještě skutečnost, že ODS komunikuje s veřejností trochu neobratně. Je ale pravdou, že většinou po prvním roce vládnutí získává opozice "body" a v mnoha případech je to přechodné. Uvidíme, jak budou preference vypadat, až daňová i zdravotní reforma skutečně vstoupí do našich domácností," uvedl na konci září Herzmann v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE: Souboj o osm milionů voličů: Proč Paroubek vyhrává?

 

Právě se děje

Další zprávy