Další krize? TOP 09 mluví o podrazu a odchodu z vlády

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 11. 2011 14:36
Proč máme chodit na jednání, když pak dohody neplatí, říká šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík
Oba mluví stejně: Zůstat, nezůstat?
Oba mluví stejně: Zůstat, nezůstat? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlasování o daňové reformě rozbilo jednotu vládní koalice. TOP 09 dokonce nahlas zvažuje, zda pro ni má smysl dál v kabinetu zůstávat.

Koaliční lídři přitom ještě minulý týden říkali, že sněmovní obstrukce ze strany opozice vládní strany nebývale sjednotily.

Středeční jednání tuto jednotu rozkolísalo - Věci veřejné hlasovaly s opozicí o zachování daňově zvýhodněných stravenek a ODS pro jiné rozdělení výtěžku z hazardu, než koalice dohodla.

Původní dohody přitom říkaly, že veškerý daňový výtěžek z hazardu dostanou obce a města a částečně také stát, samy loterijní společnosti nebudou už napříště rozdělovat prostřednictvím svých nadací nic. Nakonec ale prošla úplně jiná varianta: třetinu z daní z hazardu dostanou obce a města, třetinu stát a třetinu opět loterijní společnosti.

"Proč bych měl chodit na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí?" ptá se Petr Gazdík, jeden ze tří vyjednavačů za TOP 09 a Starosty. A dodává: "Je tedy legitimní otázkou, zda setrvávat v této koalici."

A.cz: Požadujete kvůli středečnímu hlasování o daních zvláštní koaliční jednání?

Foto: Ludvík Hradilek

Budeme se o tom muset bavit, protože došlo k zásadnímu porušení koaliční smlouvy. Navíc nefér způsobem - dopustily se ho jak Věci veřejné v oblasti stravenek, tak ODS v oblasti hazardu.

Ještě večer předtím ODS deklarovala, že bude stát za vládním návrhem. Hlasování jejích poslanců pak bylo úplně jiné: vznikla hazardní koalice ODS, ČSSD, části VV a části komunistů. A je tedy otázkou, zda pan premiér může ještě garantovat, aby poslanci za ODS hlasovali pro to, co koalice dohodla.

A.cz: Uvažujete třeba i o konci koalice?

To je velmi legitimní otázka. Nefungují elementární dohody. Proč bych měl sedět na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí? Je to jako v manželství, když je vám partnerka nevěrná, pak je na pořadu otázka, zda má manželství smysl.

A.cz: Středeční hlasování bylo pro koalici fiasko. Mluvili jste o tom poté, třeba i neformálně, se svými partnery?

My jsme svoji naštvanost neskrývali. Stravenky jsou marginálie, závažnější je hazard. Včera nejen že se odhlasovalo jiné dělení výtěžku z hazardu, než jaké dohodla koalice, ale poslanci ODS a ČSSD dokonce prolomili i Farského loterijní zákon. A to v tom, že přihráli loterijnímu průmyslu navíc víc než miliardu tím, že změnili poplatky za videoterminály.

Jak to vidí kníže

  • "Zajisté si budeme muset o tom vážně pohovořit, poněvadž to, co se stalo, je pokus o sebevraždu vládní koalice. Když se u tak důležitých věcí na poslední okamžik nedodrží hlasování pro vládní předlohu, jak se na tom koalice usnesla, to je už podle mého názoru opravdu velmi vážná situace," řekl ČTK Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09.

A.cz: A proběhly tedy poté nějaké konzultace s koaličními partnery - třeba i po telefonu?

Viděli jsme se jen ve sněmovně, pan kolega Bárta se usmíval a tvářil se spokojeně. Pan premiér o tom, myslím, diskutoval s panem Kalouskem. Ale sled událostí byl příliš rychlý a pak následovala schůze vlády, takže jsme neměli na diskusi v koalici ani čas.

A.cz: Když minulý týden obstruovala ČSSD, demonstrovali jste koaliční jednotu a pochvalovali si, jak vás obstrukce stmelily. To vám nevydrželo dlouho…

To skutečně ne. O to je to horší, ten podraz od partnerů je prostě velké kopnutí do zadku.

 

Právě se děje

Další zprávy