Další Hyundai? Takhle už ne, říká Bursík

Tomáš Netočný, Kateřina Eliášová
6. 3. 2007 0:00
Praha - "Stavět továrny na zelené louce? To už ne," říká v rozhovoru ministr životního prostředí Martin Bursík. "To bylo veliké selhání." Uvnitř: VIDEO, ANKETA.

Zatímco automobilka Hyundai staví v Nošovicích pod Beskydami svou první a největší továrnu v Evropě, poskytl ministr Martin Bursík redakci Aktuálně.cz rozhovor.

Kritizuje v něm minulé vlády za způsob, jakým umožnily podobné investice.

"Nenávratně vytěsňujeme krajinu a nahrazujeme ji betonem a střechami," říká Bursík. "Je na čase s tím skončit a zamyslet se, jak dál." Postup, který české úřady firmě Hyundai pro stavbu továrny schválily, totiž odborníci označují za jeden z nejvážnějších ekologických problémů dneška.

Foto: Martin Žucha

Hyundai. Prosperita, nebo zkáza? - ČTĚTE ZDE
"Srovnáváme tu pláň a zhutňujeme terén. Klademe dešťovou kanalizaci do ploch, kde budou parkoviště pro naše vozy," uvedl Petr Vaněk z Hyundai.

Bursík sdělil, že vláda pověřila ministerstvo průmyslu a obchodu, aby připravilo seznam a mapu nevyužitých průmyslových území - takzvaných "brown-fields". Takové lokality by příště měly být k dispozici investorům, kteří budou chtít v České republice stavět nové továrny.

 

Přehrajte si odpovědi Martina Bursíka na otázky Aktuálně.cz

 

A: Jak vidí předseda Strany zelených a ministr životního prostředí způsob, jakým velcí investoři v České republice stavějí své továrny?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Jak si to vysvětlujete? Udělaly předchozí vlády něco špatně?


Foto: Martin Žucha

Zástupce společnosti Hyundai Motor Company Čung Ču-jo v hospodě Radegastův šenk v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde se 7. června konalo setkání s místními občany.
Zástupce společnosti Hyundai Motor Company Čung Ču-jo v hospodě Radegastův šenk v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde se 7. června konalo setkání s místními občany. | Foto: čtk

A: Dalo se tomu nějak zabránit?

Foto: Martin Žucha

Foto: Martin Žucha

Foto: Martin Žucha

A: V červenci to bude deset let od velkých povodní na Moravě. Odborníci upozorňují, že podobné stavby jako Hyundai přispívají k tomu, aby případné další záplavy byly ještě ničivější.



A: "Brown-fields" - to je pojem, který se vždy objeví v souvislosti s novou investicí v Česku. Většinou se o něm jen mluví. Jak budete prosazovat staré průmyslové lokality? Leží bez povšimnutí, zatímco se staví na "zelené louce".

Foto: Martin Žucha

Foto: Martin Žucha

Foto: Martin Žucha
 

Právě se děje

Další zprávy