Další hlas proti vládě. Nedůvěru zvažuje i Hovorka

Kateřina Eliášová
23. 3. 2009 13:20
Ať premiér řekne, co dál s českým zdravotnictvím, požaduje Hovorka
Možná budu hlasovat proti vládě. Rozhodnu se, až co řekne premiér, říká Hovorka
Možná budu hlasovat proti vládě. Rozhodnu se, až co řekne premiér, říká Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Opozice má možná další hlas pro svůj záměr vyslovit v úterý nedůvěru vládě Mirka Topolánka.

Lidovec Ludvík Hovorka vážně zvažuje, že ukáže Topolánkovu kabinetu palec dolů.

"V pátek jsme na celostátním výboru KDU-ČSL dělali jakési pokusné hlasování o důvěře vládě. Hovorka byl proti," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu Pavel Severa.

To potvrdil sám Hovorka. Nelíbí se mu, že přes všechny jeho výhrady se zdravotnické zákony nakonec dostaly na jednání Poslanecké sněmovny bez stěžejních úprav a jejich některá opatření byla vtělena do tzv. protikrizového zdravotnického balíčku.

"Já chci, aby se k těmto problematickým věcem vyjádřil. Na základě toho, jak se vyjádří, já se budu teprve rozhodovat," potvrdil exkluzivně pro Aktuálně.cz Hovorka.

Lidovci by vládu nepotápěli

Lidovci původně neměli debatu o hlasování o nedůvěře vládě na programu, nakonec však přeci jen udělali ono cvičné hlasování. V ten moment Hovorka překvapil.

Pavel Severa doufá, že si to Ludvík Hovorka ještě rozmyslí
Pavel Severa doufá, že si to Ludvík Hovorka ještě rozmyslí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nevím, jestli se hraje zajímavým nebo opravdu je v tuto chvíli stoprocentně rozhodnutý, pan poslanec Hovorka je v tomto nevyzpytatelný," glosoval Hovorkovo váháním nad NE vládě Severa.

"Vláda se chová maximálně zodpovědně i se všemi, řekl bych, mouchami a problémy, které je jí možné vytknout. Pořád tady ovšem není Maďarsko, pořád to držíme v ruce," vysvětloval Severa důvody, proč zbytek poslaneckého klubu vládu nepotopí.

Chci jasné slovo premiéra, tvrdí Hovorka

Poslance Hovorku trápí česká zdravotnická legislativa už rok a půl, jak sám řekl. Vedle zdravotnických zákonů mu vadí fakt, že jejich část byla podle něj vtělena do protikrizového balíčku, aniž by prošla diskuzí.

"Vedle toho je tady snaha o slučování zdravotních pojišťoven bez řádného zdůvodnění a na druhé straně se tu dávají licence dalším zdravotním pojišťovnám . To jsou věci, které vnímám velice špatně a chci, aby se k tomu premiér vyjádřil," doplnil své výhrady Hovorka.

Hovorkovo NE vládě hrozilo i při posledním hlasování o nedůvěře.

"Při posledním hlasování o nedůvěře premiér řekl, že učiní hlubokou sebereflexi a já se ptám, jestli byla jen v tom, že se vyměnil ministr a všichni ti výkonní úředníci zůstali a prosazují to dál. To bych chtěl, aby mi vysvětlil," dodal lidovecký rebel.

Opozice shání hlasy

Sama sociální demokracie má pro vyslovení nedůvěry jistých 71 hlasů, pokud se přidají i komunisté, už je jich 97. Opozice potřebuje další čtyři hlasy.

Tři rebelové ODS mají blízko k prezidentu Klausovi. Jak se rozhodnou, není zatím jisté
Tři rebelové ODS mají blízko k prezidentu Klausovi. Jak se rozhodnou, není zatím jisté | Foto: Ondřej Besperát

Může je získat například díky Hovorkovi, dvěma bývalým zeleným poslankyním Olze Zubové a Věře Jakubkové či díky třem rebelům za ODS: Vlastimilu Tlustému, Juraji Ranincovi nebo Janu Schwippelovi.

Nikdo z nich zatím jasné NE vládě neřekl.

"Kdyby měl hlas Ludvíka Hovorky rozhodnout, tak doufám, že ten hlas opozici nedá," doufá Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy