Čunek: Kdo chce svrhnout vládu, ať má i hlasy pro novou

Eva Benešová
27. 3. 2009 15:49
Lidovci chtějí změnit zákon, kdo svrhne vládu, musí mít hlasy na postavení nové
Předseda lidovců Jiří Čunek.
Předseda lidovců Jiří Čunek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ten, kdo má ve sněmovně většinu pro vyslovení nedůvěry, měl by mít zároveň i dostatečnou podporu pro sestavení nového kabinetu.

Po jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem to prohlásil lidovecký šéf Jiří Čunek.

"Sociální demokraté jsou překvapeni z toho, že se jim podařilo svrhnout vládu a nebyli připraveni na to, že by měli takovou situaci řešit. Sněmovna by se proto měla dohodnout na tom, že ten, kdo svrhne vládu, by měl mít nadpoloviční většinu hlasů pro novou," zdůraznil Čunek.

Lidovci proto budou iniciovat změnu jednacího řádu sněmovny, který nedůvěru vládě řeší. Obdobný systém podle nich funguje například v Německu.

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Ať vládu sestaví Topolánek"

Čunek s Paroubkem řešili nejen to, jak by měl nový kabinet vypadat, ale i to, kdo by ho měl sestavit. "Chceme, aby ho sestavoval opět Mirek Topolánek. Panu Paroubkovi jsem to řekl a on to nekomentoval," zopakoval předseda lidovců.

Oba lídři se prý shodli na tom, že by nebylo dobré, aby se předsednictví Evropské unie v jeho polovině ujali úplně noví lidé. "Na tom se shodnou asi všichni. Představy se ovšem rozcházejí v tom, co by mělo následovat," doplnil. Proto chce ještě vyjednávat s koaličními partnery.

Už dopoledne jednali Paroubek i Čunek s prezidentem Václavem Klausem. Předseda socialistů poté prohlásil, že volby by mohly být v říjnu. Následně projednával své plány s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a šéfem lidovců Jiřím Čunkem.

Plánuje i schůzku s premiérem Mirkem Topolánkam, která by se podle neoficiálních informací měla odehrát ještě dnes večer, nebo zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy