Paroubek urazil ženu - kvůli postavě

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 2. 2007 18:30
Praha - Muž, který před lety hájil u soudu čest své ženy, nyní urazil politickou oponentku Volfovou kvůli tomu, jak vypadá. Šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Jana Volfová je bývalou poslankyní za sociální demokraty, patřila ve straně k lidem kolem tehdejšího premiéra Miloše Zemana, který je dnes kritikem Paroubkova stranického vedení.

Volfová ČSSD už opustila. Nyní zakládá novou politickou stranu, do níž veřejně přizvala Miloše Melčáka a Michala Pohanku, poslance, kteří byli zvoleni za ČSSD, ale při hlasování o důvěře podpořili koaliční vládu.

Paroubek dnes na tuto zprávu reagoval. "Já bych to charakterizoval asi tak: myš, která řvala. I když v případě paní Volfové je to trošku přerostlá myška," uvedl.

Redaktor ČTK, která tuto doslovnou citaci zveřejnila, Aktuálně.cz řekl, že má k dispozici zvukový záznam Paroubkova výroku a redakci ho i přehrál.

Smutný předsedův případ

Podle Lenky Bennerové, ředitelky organizace Fórum 50 %, která se zabývá ženami v politice, jsou slova Jiřího Paroubka pro českou politickou scénu typická.

"Výrok pana Paroubka je mírně řečeno netaktní a pouze ukazuje smutnou realitu toho, jak je na političky u nás pohlíženo. Místo toho, aby byly posuzovány výhradně jejich kompetence, je kritizován často i jejich vzhled. U mužů - politiků by to nikoho ani nenapadlo," řekla Aktuálně.cz Bennerová.

Bulváru to měl za zlé

Zuzana Paroubková a její manžel.
Zuzana Paroubková a její manžel. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Terčem podobných slovních útoků, které stavěly na tom, jak člověk vypadá, se v roce 2005 stala i Paroubkova manželka Zuzana.

Poté, co se Paroubek tehdy v létě stal předsedou vlády, otiskoval bulvár její fotografie s nelichotivými poznámkami. Deník Šíp tehdy například napsal článek Co ten účes, madam? a předseda sociálních demokratů ho zažaloval. Při vyhrál.

"Neslýchaná sprostota vůči mé ženě byla po zásluze potrestána," komentoval rozhodnutí soudu premiér Paroubek pro deník Právo.

Topolánkův prostředník

Sociální demokracie ženy v politice programově podporuje. Rovné příležitosti mužů a žen si bere za své poslankyně ČSSD Anna Čurdová. K výroku svého šéfa se nechtěla vyjádřit.

"Ne, ne. Nechtějte po mně, abych se k tomu vyjadřovala. Já nevím, co přesně řekl, musela bych si to ověřit," uvedla pro Aktuálně.cz Čurdová.

Vulgární gesta a urážky jsou v posledních dnech v politice časté. Naposled se za ně omlouval Paroubkův největší politický soupěř premiér Mirek Topolánek. Ve sněmovně reagoval na kritiku opozice vztyčeným prostředníkem.

 

Právě se děje

Další zprávy