Paroubek: Přerostlá myška? To neuráží

brp, ves
26. 2. 2007 11:06
Praha - Jiří Paroubek si myslí, že slova "přerostlá myška", nejsou pro ženu urážkou. Předseda ČSSD se tak postavil k tomu, co řekl na adresu političky Jany Volfové.
Jiří Paroubek s manželkou Zuzanou.
Jiří Paroubek s manželkou Zuzanou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Muž, který jako předseda vlády hájil až u soudu čest své manželky, když ji bulvární tisk napadl za to, jak vypadá, o Volfové před třemi týdny řekl: "Já bych to charakterizoval asi tak: myš, která řvala. I když v případě paní Volfové je to trošku přerostlá myška." 

Redakce Aktuálně.cz ihned poté žádala Paroubka o vyjádření, ten však přes svou mluvčí vzkázal, že o Volfovou neurazil a omlouvat se nebude.

Nyní svůj postoj zopakoval veřejně, když se ho na extempore s Volfovou zeptal jeden ze čtenářů při on line rozhovoru na webových stránkách sociální demokracie. Jana Volfová bývala členkou sociální demokracie, v době vlády Miloše Zemana patřila do tehdejšího ženského stínového kabinetu ČSSD.

"Já jsem hovořil v souvislosti s paní Volfovou o "trošku přerostlé myšce". Myslím, že to není žádná hrubost, která by se musela příliš nafukovat, pokud je někdo schopen se na věci dívat soudně. Koncekonců říkat dámám zdrobnělinkami typu myška, brouček, není myslím odpudivý zvyk," řekl Paroubek.

"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Paroubek urazil ženu - kvůli postavě

    Muž, který před lety hájil u soudu čest své ženy, nyní urazil politickou oponentku Volfovou kvůli tomu, jak vypadá. Šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Je to jenom muž

Ne všem se užívání "zdrobnělinek" v politické diskusi líbí.

"Výrok pana Paroubka je mírně řečeno netaktní a pouze ukazuje smutnou realitu toho, jak je na političky u nás pohlíženo. Místo toho, aby byly posuzovány výhradně jejich kompetence, je kritizován často i jejich vzhled. U mužů - politiků by to nikoho ani nenapadlo," řekla Aktuálně.cz Lenka Bennerová, ředitelka organizace Fórum 50 %, která se ženami v politice zabývá.

Jiří Paroubek také v on line rozhovoru obrátil odpověď v útoku proti jinému politickému konkurentovi  a doporučil čtenářům, aby si více všímali toho, jak se chová premiér Mirek Topolánek.

"Myslím, že byste měl mít trošku náročnější metr na pana předsedu Topolánka. Jak hodnotíte například to, že okopal auto novinářů a křičel na novináře uvnitř se krčícího, že jej zabije?" ptal se předseda nejsilnější opoziční strany.

Útok skrze vzhled. Je to v pořádku?

Terčem podobných slovních útoků, jež použil předseda sociální demokracie a které stavěly na tom, jak člověk vypadá, se v roce 2005 stala i Paroubkova manželka Zuzana.

Poté, co se Paroubek tehdy v létě stal předsedou vlády, otiskoval bulvár její fotografie s nelichotivými poznámkami. Deník Šíp tehdy například napsal článek Co ten účes, madam? a předseda sociálních demokratů ho zažaloval. Při vyhrál.

"Neslýchaná sprostota vůči mé ženě byla po zásluze potrestána," komentoval rozhodnutí soudu premiér Paroubek pro deník Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy