ČSSD už dýchá ODS na záda

Simona Holecová
18. 1. 2006 15:15
Praha - Sbližování preferencí opoziční ODS a vládní ČSSD po prosincové přestávce pokračuje. Uvnitř: GRAFIKA .
Dva hlavní tahouni ČSSD - premiér Paroubek a nejoblíbenější politik, ministr kultury Jandák.
Dva hlavní tahouni ČSSD - premiér Paroubek a nejoblíbenější politik, ministr kultury Jandák. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle aktuálního průzkumu agentury STEM dělí nejsilnější pravicovou stranu od jejího levicového rivala ve volebních preferencích již jen 1,4 procenta.

Občanští demokraté ztratili proti prosinci 2,4 procenta a ve volbách by nyní získali 28,6 procenta hlasů.

Sociální demokraté si polepšili z prosincových 25,9 na současných 27,2 procenta.

Agentura oslovila v prvním lednovém týdnu celkem 1646 občanů starších osmnácti let. A zjistila, že kromě ODS a ČSSD by se v lednu do Poslanecké sněmovny dostali ještě komunisté se ziskem 13,2 procenta hlasů a lidovci, kterým by dalo hlas 6,7 procenta voličů.

Komunisté si od prosince o procento pohoršili, lidovci proti konci loňského roku získali desetinu procenta.

ODS neumí odpovědět na Paroubka

Pokud by volby dopadly shodně se současnými preferencemi, získala by levice ve sněmovně pohodlnou většinu.

"Preference sociální demokracie rostou nepřetržitě od loňského května," upozornil Jan Hartl z agentury STEM.

Tehdy se strana - zmítaná doznívající korupční aférou jejího předsedy Stanislava Grosse - propadla na 11,4 procenta voličské přízně.

Mirek Topolánek, šéf ODS.
Mirek Topolánek, šéf ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Sbližování preferencí s ODS se od té doby zastavilo jen v prosinci, kdy si ČSSD polepšila o 0,3 procenta, zatímco ODS získala 0,5 procenta.

"Tento stálý zisk ČSSD se dá vysvětlit tak, že si voliči pod značkou 'sociální demokracie' umí něco představit. Jiří Paroubek našel cestu, jak říkat, co jeho strana chce dělat. Pro lidi je srozumitelný. Proto ČSSD boduje," soudí Hartl.

Voliči podle něj zatím naopak nenašli řeč s ODS; nerozumí tomu, co jim pravice nabízí.

"Nejde jen o nabídku, ale hlavně o to, jak ji lidem sdělujete. A také - jak při tom působíte. ODS nepůsobí jako dynamická strana a to je chyba," dodává Hartl.

ČSSD ještě může sílit

Podobná zdůvodnění mají pro stále lepší preference ČSSD také ostatní agentury, které se zabývají výzkumem veřejného mínění. Všechny očekávají, že sociální demokracie ještě může sílit.

Zejména pokud ODS ani nadále nenajde odpověď na volební trumfy ČSSD - razantního Paroubka či Vítězslava Jandáka, který je již třetí měsíc na špičce politické popularity. Ministr kultury bude za ČSSD kandidovat v jižních Čechách.

Foto: Aktuálně.cz

ČSSD může navíc před volbami těžit ze své účasti ve vládě a "kupovat" si voliče takzvanými dárkovými balíčky. Jeden z nich ostatně kabinet nadělil právě dnes, když schválil půjčky na bydlení pro mladé. Mezi lidi pod šestatřicet let hodlá rozdělit miliardu korun.

K volbám se chystá polovic voličů

Ze stran, které zůstaly pod hranicí pěti procent potřebných pro zisk poslaneckého mandátu, má největší šance Strana zelených, která ve stranických preferencích agentury STEM získala 3,4 procenta.

Voleb se podle svého vyjádření chce účastnit 55 procent lidí, k urnám jít nehodlá 21 procent občanů a 24 procent voličů svou účast ještě zvažuje.

Foto: Tomáš Daněk

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy