Vláda před volbami: miliarda mladým

Red DOM
18. 1. 2006 12:02
Praha - Pět měsíců před volbami schválila vláda výhodné půjčky mladým na opravy domů a bytů. Uvnitř: ANKETA.

"Dárek" pro mladé páry s dětmi - schválený kabinetem vedeným ČSSD - bude vyplácet Státní fondu rozvoje bydlení.

Právě z něj budou moci získat manželé nebo nesezdané páry vychovávající nejméně jedno dítě půjčku ve výši 150 tisíc korun.

Alespoň jednomu ze žadatelů musí být méně než třicet šest let.

Zájemci mohou žádat o půjčky od března. Úrok bude jen dvě procenta ročně,  za takovou cenu není možné úvěr pořídit u žádné banky.

"Očekáváme zhruba šest a půl tisíce žádostí ročně," uvedla Radka Burketová, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, které návrh na půjčky předkládalo. Počáteční výdaj fondu by tak na tyto úvěry byla necelá miliarda korun.

Byt či dům, na jehož modernizaci si pár o půjčku zažádá, nemusí být dokonce v jeho vlastnictví. Stačí, když jde o nájemní byt v družstevním domě. Jeden z manželů pak musí ale být členem družstva.

Už loni nabídla půjčka mladým párům s dětmi půjčky ve výši tři sta tisíc korun a nová půjčka má být jejím dalším doplňkem. Půjčku v minulém roce získalo přes šest tisíc zájemců.

A podobně jako loňské půjčky i nynější ropzhodnutí vlády kritizují ekonomové. Namítají, že jde o nesystémové řešení, které situaci na trhu s byty nevyřeší.

Podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové totiž půjčku získají buď ti, kteří ji nepotřebují, nebo ti, pro které jsou nedostupné bankovní úvěry. "Stát se tak vystavuje nebezpečí, že takoví lidé nebudou peníze splácet," uvedla Šichtařová s tím, že nyní existuje výhodná nabídka bank. Podle ní by proto byla lepší větší podpora hypotečních úvěrů ze strany státu.

Vláda se ale brání tím, že má podporu bydlení mladých lidí ve svém programovém prohlášení. Podle dřívějšího vyjádření ministra pro místní rozvoj Radko Martínka bude následujících 5 až 10 let ve znamení rekonstrukce bytového fondu a právě na opravy bytů je proto půjčka určena.

Půjčka, jejíž splátky budou rozloženy na deset let a může být poskytnuta jenom jednou, je doplňkem k již dříve zavedeným výhodným úvěrům na koupi bytu či domu.  Na rozdíl od půjček na koupi domu si mladé páry u "modernizačních úvěrů" nemohou odečítat 30 tisíc korun za každé narozené dítě po získání půjčky.

 

Právě se děje

Další zprávy