ČSSD upravuje reformy. Pět procent DPH místo devíti

red dom
25. 10. 2007 11:55
Změna by měla platit od příštího dubna
Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.
Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie předložila ve sněmovně předem avizovanou novelu, podle níž by se od ledna mohla zvýšit spodní hranice DPH. Ta nyní činí 5 procent a reformní daňové zákony prosazené koalicí ji zvyšují na 9 procent. 

Do snížené sazby patří například potraviny, stavební práce určené k bydlení nebo léky. Vyšší sazba DPH ve výši 19 procent zůstává stejná i podle reforem.

Sociální demokraté zároveň v novele navrhují, aby se sazba daně z příjmu firem snížila mírněji, než navrhuje koalice - místo 19ti by podle socialistů měla být 24 procent. 

Na této schůzi sněmovna o novele jednat nebude, na program by mohla přijít na některém z dalších jednání poslaneckého pléna. Zároveň však poslanci na této schůzi už schválili v prvním čtení návrh rozpočtu na příští rok, který se změnami daňových sazeb počítá.  

Sociální demokraté chtějí, aby se sněmovna návrhem zabývala ve zrychleném režimu, tedy aby s ním vyslovila souhlas již v prvním čtení, uvedl server financni.noviny.cz.  Návrh by měl začít platit od 1. ledna příštího roku.

Server také cituje stínového ministra financí Bohuslava Sobotku, který doufá, že se socialistům podaří s daňovým návrhem uspět. "Já věřím, že získá hlasy celé opozice a uvidíme, jestli některý z vládních poslanců nebude chtít zabránit zdražování," řekl agentuře ČTK.

Sociální demokraté v pondělí také podali proti vládní reformě stížnost u Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy