ČSSD má být v opozici, míní hejtman

Redakce DOM
14. 12. 2006 17:54
Praha - Jak vznikne funkční vláda? A jak dlouho na ni ještě bude země čekat? Středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl odpovídal on line.
Středočeský hejtman Petr Bendl v redakci Aktuálně.cz
Středočeský hejtman Petr Bendl v redakci Aktuálně.cz | Foto: Jiří Kropáček

Bendl patří v ODS mezi ty, kteří nechtěli vládnout spolu s Jiřím Paroubkem. Dohodu s ČSSD nepovažuje za možnou. Sociální demokraté si podle něj kladli "složitě přijatelné podmínky".

Odpovědi Petra Bendla zaznemanával jeho asistent Martin Kupka.
Odpovědi Petra Bendla zaznemanával jeho asistent Martin Kupka. | Foto: Jiří Kropáček

Včerejší a dnešní vývoj ukazuje, že nebyl daleko od pravdy: ODS už oficiálně ukončila vyjednávání s ČSSD a podle informací Aktuálně.cz vsadila na dohodu s lidovci.

Na její postup už reagoval i prezident Václav Klaus. ČTĚTE ZDE

Bendl dnes v rozhovoru prozradil, že Jiřímu Paroubkovi nedůvěřuje.

A na otázku čtenáře Aktuálně.cz, jak by tedy měla vláda vypadat, dodal: "Preferuji a považuji za stále možnou variantu koaliční spolupráci ODS, KDÚ-ČSL a Zelených tolerovanou konstruktivní opozicí ČSSD."

Hejtman Bendl o sobě dal vědět během předchozích dnů i na krajské úrovni. To když se rozhodl, že Středočeský kraj nabídne k prodeji nebo pronájmu 11 svých zdravotnických zařízení. Od nových vlastníků si slibuje zlepšení ekonomické situace ústavů i péče o pacinety. "Stát není vždy dobrý hospodář," tvrdí.

Petr Bendl přišel do redakce Aktuálně.cz ve čtyři hodiny a hned se pustil do otázek. V redakci strávil bez šesti minut dvě hodiny. Přesto nestihl odpovědět na všechny vaše dotazy. Těm, na které se nedostalo, se omlouvá.

Odpovědi Petra Bendla čtěte ZDE:

Odpovězeno: 14. 12. | 16:07Autor: Klaus

Otázka: Bude vláda do Vánoc?

Petr Bendl: Kdybyste byl Santa měl bych se ptát já Vás. Nejsem věštec. Moc bych si to přál, ale není možné dělat kompromisy za každou cenu. Věřte, že usilujeme o nalezení rozumného a důstojného řešení.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:15Autor: Taťána Tamchynová

Otázka: Dobrý den,Pane Bendle pan Bém prohlásil, že v případě dopravního kolapsu nebudou kamiony vpuštěny na území Prahy. Kde budou odstaveny a kdo bude uzavírat objízdné komunikace nižšího řádu? Černokosteleckou , Vídeňskou a malé silničky kolem. Děkuji za odpověď obyvatelka Říčan

Petr Bendl: Děkuji za tuto otázku. Moc nás trápí dopravní situace a každodenní kolaps v celém okolí Prahy. Mrzí mě, že Sněmovna odmítla náš návrh na prominutí mýtného pro autobusy veřejné hromadné dopravy neboť tím nepřímo podpořila individuální dopravu. Jen zastavit auta před hranicí Prahy řešení není. Návrh Prahy přesně neznám. Nebyli jsme s ním seznámeni. Jsem si jist, že rozumné řešení situace může do budoucna přinést především výstavba a dokončení Pražského okruhu a maximální podpora veřejné hromadné dopravy včetně její integrace. Tzn. návaznosti spojů a pohodlné elektronické odbavování.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:22Autor: Dan

Otázka: Pane Bendle, chcete se s CSSD dohodnout na nejake forme spoluprace a na jake? Koalici s ni nechcete, mam tomu rozumet, ze chcete opozicni smlouvu c.2?

Petr Bendl: Najít v této situaci řešení je velmi těžké. Jsem si jistý, že voliči nedávali hlasy ČSSD a ODS s tím, že spolu nakonec budou vládnout. Ale poměr hlasů říká, že nějak se dohodnout musí. Za moudrou považuji dohodu koaliční vlády ODS, KDÚ-ČSL a Zelených tolerovanou a kontrolovanou ČSSD v konstruktivní opozici za jasně daných pravidel.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:26Autor: Nedůtklivá

Otázka: Dobrý den. Děláte si z nás, obyčejných lidí, v ODS už úplnou legraci? Není to vrchol drzosti vrátit se ve vyjednávání tam, kde už jste (neúspěšně) byli? Nezdá se vám vrcholně neprofesionální být placen za schopnost domluvit se, které schopen nejste (nejen vy)? Díky. A hezké Vánoce.

Petr Bendl: Věřte nevěřte, rozumím Vám. Nikdo není z celé situace nadšený. Přesto jsem si jistý, že mnohem větší kritiku bychom si zasloužili kdybychom po všem co se odehrálo před volbami i po nich uzavřeli dohodu s ČSSD o společném vládnutí. Věřím, že dohoda na vládě ODS, KDÚ-ČSL a Zelených tolerovaná a kontrolovaná kontruktivní opozicí je možná a správná.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:29Autor: Jan Slajer

Otázka: Co se vám nelíbí na Paroubkovi? Klausovi to se Zemanem taky klapalo...

Petr Bendl: ...nevěřím mu. Projev těsně po volbách mne v tom utvrdil.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:34Autor: Zdeněk Halámek

Otázka: Nechápu-ministr financí pan Kalousek, odborně bez námitek, z morálního hlediska by to měl být politicky "mrtvý muž". O stejný post bez skrupulí usiloval u Paroubka!
Věříte, že Václav Klaus odsouhlasí vládní kabinet s eventuálními "přeběhlíky"?

Petr Bendl: O návrhu - ministr financí Kalousek jsem doposud neslyšel.
Věřím, že by pan prezident přijal žiivota schopnou dohodu na koaliční vládě tolerovanou a kontrolövanou ČSSD.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:39Autor: Jiří Chrenek

Otázka: Proč prodáváte nemocnice?

Petr Bendl: Protože jsem přesvědčený, že politik neumí a nemá řídit chod malých nemocnic. Jsem přesvědčený, že každý rozumný vlastník bude umět efektivněji využít peníze, které v nemocnicích jsou. Bude mít existenční zájem na tom, aby byl pacient spokojený a stejně tak bude mít zájem dobře zaplatit kvalitní lékaře a zdravotnický personál. Musí ho zajímat kvalita péče a vlídný přístup k pacientům. Zároveň se kraj musí soustředit na modernizaci záchranné služby a páteřních nemocnic.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:46Autor: Vaucoulaire

Otázka: Neměli by se politici po dobu této trapné neschopnosti dohodnout se vzdát svých platů? Voliči je neplatí přece za to, že žijí už půl roku v největší nevládní organizaci v Evropě

Petr Bendl: Rozumím Vám, ale když například inženýr konstruktér dlouho hledá správné technické řešení, také se mu hned není zastaven plat.....jen to nesmí trvat opravdu velmi dlouho....

Odpovězeno: 14. 12. | 16:52Autor: standa

Otázka: Kdy postavíte v kraji domy s přijatelným nájemným pro důchodce?
Stálé zvyšování nájmů není již dále únosné.

Petr Bendl: I kdybychom chtěli stavět laciné bydlení jak pro mladé, tak pro seniory, kraj na takovéto aktivity peníze nemá. V kraji jsou ale místa kde nájemné enormně nevzrůstá.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:54Autor: Vilém Čáp

Otázka: Dobrý den, pane hejtmane,
proč ODS ukončila koaliční jednání s ČSSD a bude se spoléhat na hlasy přeběhlíků z ČSSD, když právě ODS kritizovala ČSSD za to, že se snaží přetáhnout některé poslance ODS pro podporu vlastní levostředové vlády?
Proč ODS připravuje to samé, za co nedávno kritizovala ČSSD?

Petr Bendl: Už jsme na tento názor odpovídal. Preferuji a považuji za stále možnou variantu koaliční spolupráce ODS, KDÚ-ČSL a Zelených tolerovanou konstruktivní opozicí ČSSD.

Odpovězeno: 14. 12. | 16:57Autor: Dan

Otázka: Souhlasite s pozadavkem, ktery zaznel od nekterych poslancu, ze by mohl pan prezident odejmout panu Topolankovi povereni o sestani vlady? Nebyl by to protiustavni krok, kdyz je pan Topolanek jmenovan premierem? Co byste rikal, ze by v tomto pripade hypoteticky pan prezident poveril pana Cunka?

Petr Bendl: Osobně si nedovedu představit, že by pan prezident pověření Mirkovi Topolánkovi odebral. Pověření kohokoliv jiného je jen spekulace, ke které se není možné vyjádřit.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:00Autor: Lopatka

Otázka: Co říkáte výrokům paní Němcové o ženách v ODS a jejich šancích. Po kongresu se vyjadřovala ke své partaji v tomto směru dost kriticky.

Petr Bendl: Konkurence v ODS je velká a není rozhodně ostudou neuspět ve volbě místopředsedů. Mirka Němcová je místopředsedkyní Poslanecké sněmovny parlamentu ČR a to znamená, že rozhodně stále patří k významným osobnostem v ODS.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:01Autor: JAN HRBEK

Otázka: DOBRÝ DEN. BUDETE PODPOROVAT URYCHLENOU VYSTAVBU OBCHVATU V KOLINA JAK JSTE NAM SLIBIL - ZA OBČANSKÉ SDRUŽENÍ "KOLÍN - NÁŠ DOMOV" JAN HRBEK

Petr Bendl: Ano. Jednoznačně! Maximálně pomáháme radnici a státním institucím s přípravou stavby a vydáváním patřičných povolení.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:03Autor: netakt

Otázka: Dobrý den, zdá se mi podle televize, že nejste nejlepší řečník. Přijde Vám to taky?

Petr Bendl: Ano, ale od Cicera se máme stále všichni co učit.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:06Autor: milan

Otázka: Jak jste to vy borci z ODS dokázali s tím Dalíkem pěknězařídit s tou novou vládou?

Petr Bendl: Pěkná otázka. Bohužel nemám tak vtipnou odpověď.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:09Autor: Tim

Otázka: Dobrý den, jsem moc zvědavý, jak to nakonec všechno dopadne a hlavně za jak dlouho. Jaký je váš osobní názor, že to nakonec dopadne a kdy to skončí? Přece jen do toho vidíte víc než běžný člověk.

Petr Bendl: Dlouho trvající nedohoda mě trápí, ale možná právě v těchto dnech máme šanci dosáhnout konečné přijatelné dohody a řešení. Nabízíme konstruktivní návrh o kterém v těchto hodinách jednají politické špičky.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:11Autor: Prezidentova schovanka

Otázka: Dobrý den. Na základě jakých indícií si myslíte, že můžete jít za panem prezidentem s návrhem na vládu opřenou o přeběhlíky, když pan Václav Klaus jasně řekl,že takovou vládu nebere?

Petr Bendl: Člověk který se veřejně přihlásí ke konstruktivní opozici pro mne není přeběhlíkem.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:14Autor: SNĚHULÁK

Otázka: Je to sice risk, protože Paroubek je "prefíkaný" ale děláte dobře. Co myslíte vy? Povede toto řešení opravdu k vládě nebo je to jenom proto aby byly co nejdříve předčasné volby?

Petr Bendl: Přál bych si vládu s důvěrou. Kontrolovanou Parlamentem. Pokud to nepůjde nejsou předčasné volby špatným řešením.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:15Autor: JAN HRBEK - KOLÍN

Otázka: DOBRY DEN.
JAK SE MOHU STAT EUROMANAŽEREM A PODÍLET SE BA PŘÍPRAVĚ PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU ?
JSEM ČLENEM OKRESNÍ HOSP.KOMORY V KOLÍNĚ.
DĚKUJI ZA INFORMACI A PŘEJI MNOHO ÚSPĚCHŮ VE FUNKCI HEJTMANA.
PEVNÉ NERVY A ZDRAVÍ A VŠE NEJ DO ROKU 2007.

Petr Bendl: Podívejte se na www.stredocech.cz. Tam najdete vše potřebné. Hezké Vánoce.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:16Autor: Iveta

Otázka: Vase vlada rozhodne NEBUDE!!!!

Petr Bendl: Věřím, že BUDE.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:19Autor: frantiseksadra

Otázka: Nemůže být zlepšení ekonomické situace způsobené také skutečností, že soukromé zdravotnické zařízení dostává od pojišťovny 3 x více peněz než státní za zcela identický výkon (vyšetření krve)? Nepřipadá Vám to jako tuelování peněz ze zdravotního pojištění ?

Petr Bendl: Bohužel ne. Musím Vám prozradit nepříjemnou pravdu. Ve výběrových řízeních na poskytování zdravotní péče se neposuzuje cena péče!!! Čísla které mám k dispozici jsou ve velikostně srovnatelných nemocnicích podobná bez ohledu na vlastníka. Nejdražší jsou fakultní nemocnice.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:20Autor: Pavel

Otázka: Zachovali jste si tvář. Dík. Ač chcete co chcete jakákoli vláda s ČSSD je prohra ODS. Zlatá slova to nevylepší.

Petr Bendl: Děkuji za názor.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:22Autor: Aleš Wojnar

Otázka: Nejsem voličem ODS a už vůbec se neshoduji s Vašimi osobními názory.
Ale i přes tyto osobní antipatie bych s Vámi na profesní úrovní dokázal jednat a pracovat. Proč Vy nedokážete překonat osobní antipatie k některým členům ČSSD. I tato vláda, byť by měla zkrácený mandát, je pro ČR lepší než nic.

Petr Bendl: Nevím jakou vládu, s jakým programem a v jakém složení máte na mysli? Ale podotýkám, že i konstruktivní opozice znamená prostor pro vážnou a seriozní diskusi. Stejně jako dobrou alternativu pro stát.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:26Autor: jan: vysvětlete toto

Otázka: Tvrdíte, že nemocnice, které chcete privatisovat jsou ekonomicky problematické. Ten, kdo je koupí ale bude chtít vynaložené prostředky v rel. krátkém čase(7-10let) dostat zpět a ještě vydělávat. Z toho vyplývá, že buď vedete nemocnice zcela špatně nebo musí dojít k zhoršení péče o pacienty

Petr Bendl: Neplatí, že nabízená zdravotnická zařízení jsou nutně ekonomicky problematická. Platí ale, že lépe se o ně a jejich rozvoj bude starat konkrétní vlastník. Zásahy "vlastníka politika" ze vzdáleného úřadu nemusí být vždy správná v kontaktu s realitou.

Odpovězeno: 14. 12. | 17:29Autor: atahi

Otázka: Jsem volič Strany zelených,čekám,kdy
se ODS konečně srovná do normálu a
přestaně dělat potíže,abych ji mohl
volit.Proč chcete rovnou dan,a ne progresi?Je to nespravedlivé,kdo bere
víc,měl by i víc platit.

Petr Bendl: Při stejném procentu, kdo bere víc, také víc platí. Proč trestat někoho za to, že víc vydělává?

Odpovězeno: 14. 12. | 17:47Autor: Karel Dostálek

Otázka: Nemáte strach z totální ztráty důvěry v politické vedení země?

Petr Bendl: Samozřejmě, že mám. Nejsem ale ochoten se s něčím takovým smířit, či se tomu podřídit. Proto nelze dělat kompromisy za každou cenu. Není možné zásadně jiné věci slibovat před volbami a zásadně jiné dělat po nich. Mezi tím je tenká, přesto velmi důležitá hranice jejíž překročení vede ke ztrátě důvěry v politiku a vzniká tak prostor k dosažení moci mocichtivých jednotlivců nabízejících lidem zdánlivě jednoduchá řešení. Historie zná bohužel hodně takových případů....

 

Právě se děje

Další zprávy