ČSSD klesly preference, volby by ale stále vyhrála

Zpravodajská směna
18. 2. 2010 13:50
ODS si oproti lednu polepšila o devět poslanců
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, s přehledem by je vyhrála ČSSD. Byť její náskok klesá. V Poslanecká sněmovně by nyní měla 77 křesel, což by bylo o devět křesel více, než ODS.

Ukázal to aktuální průzkum agentury STEM, která se během prvního únorového týdne tohoto měsíce dotazovala 1243 Čechů starších 18 let.

Zatímco ČSSD si oproti lednovému průzkumu pohoršila v preferencích o necelé procento, ODS zaznamenala nárůst. V porovnání s lednem by získala v dolní komoře parlamentu o devět poslanců více.

Infobox

Preference - ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých. Podíly pro strany jsou nižší, než by odpovídalo volebnímu výsledku.

Volební model - ukazuje předpokládaný zisk stran podle d'Hondtovy metodiky, která se v Česku používá. Volební model zanedbává dnes nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference.

Mírně tak snížila náskok sociálních demokratů, kteří by ale i přesto po volbách sestavovali vládu.

TOP 09 a KSČM si udržely stabilní pozice. První z nich by získala 19 a druhá 31 křesel. Lidovci, kteří se pohybují kolem pětiprocentní hranice, by získali 5 křesel.

Strana zelených získala v předvolebním průzkumu jen 2,7 procenta hlasů, své poslance by tak ve Sněmovně vůbec neměla.

Volební preference strany Věci Veřejné sice oproti minulému měsíci vzrostly o necelé procento na 4,7 procenta, do Sněmovny by se ale ještě nedostala.

Průzkum také ukázal, že se květnových voleb plánuje zúčastnit 54 procent občanů, což je nejvyšší číslo od loňského jara. Necelá třetina dotázaných pak ještě není rozhodnuta a zbytek svou účast jasně odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy