ČSSD je jako "papiňák". Do voleb ale bude klid, slibuje

Martina Machová Martina Machová
28. 8. 2010 17:05
Socialisté se vydrželi hádat celých 14 dní, padaly i funkce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtrnáct dní trvalo sociálním demokratům, než uklidnili rozepři mezi dvěma partajními křídly, reprezentovaných na jedné straně šéfem asociace krajů a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a na druhé jeho středočeským kolegou Davidem Rathem.

Od úvodního špičkování přešli do otevřených urážek, kdy se každý snažil přes media trumfnout svého soka. Slovní přestřelka na téma "samozvaný Kraken" či podlézavost Nečasově vládě vyústila až v zánik místa Davida Ratha v čele asociace krajů.

Než ji v pátek na politickém grémiu ukončili a vyhlásili příměří, se do souboje se postupně přidali další komentátoři na obou stranách tábora. A ani ti, si nebrali příliš velké servítky.

Mezi regiony a Lidovým domem lítala označení jako Jörg Haider (k němu přirovnal místopředseda ČSSD Milan Urban svého stranického rivala v regionu Davida Ratha) nebo žárlivý ratlík (tak naopak častoval Rathův spojenec Richard Dolejš ve středních Čechách Milana Urbana).

Do diskuze se ovšem zapojil i královehradecký senátor Vladimír Dryml, když vyčinil Urbanovy, a vyzval ho k omluvě Davidu Rathovi. Při té příležitosti mu neopomněl připomenout jeho dovolenou v Toskánsku

Do všeho z facebooku vykřikoval směrem k ČSSD svá doporučení expředseda Jiří Paroubek. Komentoval například rozhodnutí ústeckého sociálního demokrata Jaroslava Foldyny kandidovat ne předsedu strany.

Co si řekli v ČSSD

  • "Styl politiky Davida Ratha velmi připomíná bývalého vůdce Jörga Haidera. Bohužel v Evropě některé tyto extrémní strany získávají podporu, ale nepřál bych si, aby se tímto směrem vydala ČSSD, která má 130letou historii a přeci jenom je to strana seriózní." Milan Urban pro Právo.
  • "Většinou platí, že čím míň jsou tito lidé vidět na veřejnosti, čím míň jsou pracovití, čím míň třeba vystupují ve sněmovně, vystupují v médiích, tak o to jsou aktivnější v nějakém vnitrostranickém lobbingu a vnitrostranickém šmejdění. Těmto lidem jde často pouze o to, udržet nějakou lukrativní pozici, se kterou pak mírně obchodují, tu ve prospěch ČEZ, tu ve prospěch někoho jiného."  David Rath pro ČTK
  • "Mít stranu kývalů a rektálních alpinistů vůči vládě nemá význam. A lidem, kteří mají představu, že toto je role sociální demokracie, bych radil, ať raději přestoupí ke stranám koalice," David Rath pro Parlamentní listy
  • "Z Davida Ratha se stal samozvaný kraken. Snaží se provokovat svými výroky a získat prostor k útokům na názorové oponenty uvnitř ČSSD. Je lhostejné, zda byl vypuštěn, či se vypustil sám. Krakeny nemám rád," Michal Hašek
  • "Do politiky nepatří žárlivost, takový člověk pak vypadá jako štěkající ratlík," Richard Dolejš pro MfD.
  • "Svou zcela nevhodnou kandidaturu do vedení ČSSD vyhlásil tento dobrý muž se špatnou hlavou zřejmě mezi dvěma dávkami lexaurinu," Jiří Paroubek o Jaroslavu Foldynovi

Startér Paroubek

"Svou zcela nevhodnou kandidaturu do vedení ČSSD vyhlásil tento dobrý muž se špatnou hlavou zřejmě mezi dvěma dávkami lexaurinu," pustil se do svého kritika.

Byl to právě Jiří Paroubek, kdo již tak napjatou atmosféru v sociální demokracii rozjitřil svým doporučením v nedělních Otázkách Václava Moravce, že by měl středočeský hejtman zvážit svou kandidaturu na předsedu strany.

Ve stejném pořadu nenechal nit suchou na Michalu Haškovi, který podle něj podlézá vládě, místo opoziční práce. Vedle toho zpochybnil erudici i nového volebního manažera strany, poslance Jana Hamáčka, který nastoupil na místo Jaroslava Tvrdíka.
Zbytek strany mlčel a upínal zrak k Lidovému domu.

Běžné, ale nerozumné

"V okamžiku, kdy je strana před sjezdem tak je běžné, že se v ní odehrávají konflikty, ať už personální, programové a mocenské. Patří to k tomu," komentuje nyní situaci v ČSSD její někdejší předseda Špidla.

"Důležité je, aby byly vždy přítomné všechny tři prvky, abychom nesklouzli k politikaření a pouhému hašteření," dodává. Přesto to, co se v poslední době v ČSSD odehrálo, považuje před volbami za nerozum, který se podle něj nebude opakovat.

"Samozřejmě, že to dokážou vydržet, jsou to přeci profesionálové," reagoval na dotaz, jak dlouho a zda vůbec smír mezi rozhašteřenými stranami vydrží.

Že se podobný exces nebude nejméně do voleb opakovat, míní i další sociální demokraté. "Chci tomu věřit," žertuje na téma vnitrostranických duelů jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Kovbojové ČSSD 

"Já jsem to nevnímal jako vzrušenou hádku, spíš jako kovbojské výstřely od boku a nyní kovbojové své kolty složili. Jsou to zkušení politici a vědí, co je nyní ve hře," dodává.

"Do přímého střetu teď už nikdo nepůjde. Sám by se připravil o body. Každý nyní sleduje, jaký kdo bude mít volební výsledek, což bude důležité při sjezdu," líčí severočeský sociální demokrat Jaroslav Foldyna. Atmosféru ve straně po vyhraných - prohraných volbách přirovnává k papiňáku.

"Každý kdo by toto příměří porušil, by pak mohl být označován za strůjce špatného volebního výsledku," ale dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy