ČSSD drží náskok na ODS. Třetina Čechů neví, zda volit

Domácí Domácí
15. 4. 2009 14:33
Volby se podle dohody politiků uskuteční 9. a 10. října
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokracie si udržuje pohodlný náskok na svého největšího rivala ODS. Vyplývá to z aktuálních průzkumů agentur STEM a CVVM.

Podle STEM má strana, jíž šéfuje Jiří Paroubek, sympatie 35,1 % lidí. Naproti tomu občanští demokraté se zamlouvají 27,5 % potenciálních voličů.

Pokud by šlo k volbám všech 1297 respondentů STEM, kteří byli dotázáni během prvního dubnového týdne, do sněmovny by se nedostali lidovci (4,4 %). Přeskočili je i zelení (5,6 %).

Tento výsledek ovšem zahrnuje i ty, kteří neřekli, že půjdou k volbám. Tři z deseti Čechů se stále nerozhodli, zda 9. či 10. října vyrazí do volebních místností.

Koalice s 83 poslanci

Volební model, který simuluje výsledky hlasování (počítá tudíž jen s těmi, kteří řekli, že budou volit - pozn. red.), ovšem nabízí jiná data - zákonodárci KDU-ČSL by podle STEM obsadili šest poslaneckých křesel, zelení by naopak měli o jedno méně.

Poslanecké sněmovně by dominovali sociální demokraté s 92 mandáty. Navzdory vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka si polepšila ODS, která oproti březnu posílila o tři poslance a nyní by jich měla dvaasedmdesát. Pětadvacet poslanců by získali komunisté.

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejňuje volební model v procentech. ČSSD by podle něj měla 37,5 procenta hlasů, ODS 28 %, KSČM 15,5. Zelení a lidovci by shodně získali sedm procent hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy