ČSSD by ve volbách získala o 17 poslanců víc než ODS

sim, vk
18. 12. 2007 14:13
Další průzkum favorizuje sociální demokraty
Jiří Paroubek, šéf ČSSD
Jiří Paroubek, šéf ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další výzkum v řadě potvrdil vzestup podpory sociálních demokratů - a propad preferencí ODS.

Středisko empirických výzkumů oslovilo v prvním prosincovém týdnu 1326 osob starších osmnácti let. Výzkumníci se jich ptali, komu by odevzdali hlas, pokud by příští týden šli k volbám.

"ČSSD" odpovědělo 33,3 procenta oslovených, "ODS" 24,5 procenta. Třetí nejčastější odpověď zněla KSČM, které podporu vyslovilo necelých dvanáct procent voličů.

Zelení mají aktuální podporu 8,7 procenta a lidovci 6,2 procenta.

ČSSD nejsilnější od roku 2004

Preference sociálních demokratů rostou dlouhodobě. "Pouze v listopadu došlo k výkyvu, kdy ODS měla dočasně větší podporu, ale nejnovější výzkum stoupající oblíbenost sociální demokracie mezi voliči potvrdil," píše se ve zprávě STEM.

Data STEM:

Kolik poslaneckých křesel by strany získaly?

Strana: Počet mandátů: ČSSD 81 ODS 64 KSČM 27 SZ 18 KDU-ČSL 10

Obliba ČSSD je dokonce nejvyšší od září roku 2004. Zatím největší podpoře se strana těšila v lednu roku 2006, kdy by ji volilo přes 27 procent.

Kdyby se příští týden konaly parlamentní volby, nepřišlo by k nim podle výzkumu 18 procent lidí, třetina není o své účasti rozhodnuta.

Pokud se posbíraná data o preferencích stran promítnou přes volební model - na základě zkušeností z minulých let se zohlední reálné chování lidí u voleb - vypočetli experti STEM, že by ČSSD obsadila plných 81 poslaneckých křesel.

Současná vládní koalice by pak v takových volbách získala menšinu 92 mandátů. Zato levicová koalice ČSSD - KSČM by získala 108 křesel, což by jí zaručilo pohodlnou většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy