ČSNS 2005 se štěpí, Paroubkův přestup to komplikuje

Martina Machová Martina Machová
28. 9. 2011 20:05
Podle informací Aktuálně.cz zvažuje přejmenovat ČSNS na Národní socialisté - LEV 21
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestup expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka do ČSNS 2005 se kvůli vnitrostranickým sporům zamotal.

Někdejší premiér se rozhádal s částí současného vedení národních socialistů. Zároveň potvrdil, že kromě vyjednávání s ČSNS pracuje i na vzniku nové levostředové strany.

Podle informací Aktuálně.cz je ale situace taková, že Paroubek spíše než o zcela nové straně uvažuje o převzetí původní ČSNS 2005 a jejím následném přejmenování. Nová strana by se měla jmenovat Národní socialisté - LEV 21.

"S Jankem už nejednám"

Bývalý předseda sociální demokracie rozeslal během středečního odpoledne vyjádření, že o přestupu k národním socialistům už nebude jednat s jejich předsedou Karlem Jankem, a to s ohledem na jeho chování v posledních týdnech.

Janko například pro Lidové noviny uvedl, že program, který preferuje Paroubek a který zastává ČSNS 2005, je v rozporu. To samé zopakoval pro Aktuálně.cz.

Přestup do ČSNS 2005 však Paroubek v zaslaném prohlášení jednoznačně nevyloučil.

"Předpokládám spolupráci s těmi národními socialisty, kteří chtějí prosazovat ideály této strany a myšlenek T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. Pochopil jsem totiž, že většina členů ČSNS 2005 se mnou tento názor sdíli. A s těmito lidmi chci do budoucna spolupracovat," uvedl ve svém prohlášení Paroubek.

"Myslím, že už dnes mohu prozradit, že paralelně s konzultacemi s ČSNS 2005 probíhají i diskuse nad novým politickým levostředovým subjektem s důrazem na tradice české státnosti, obranu a rozvoj sociálního státu a především boj proti bezohledné privatizaci státu," uvedl rovněž.

Paroubek si ve středečním prohlášení rýpnul i do svých současných spolustraníků.

"Kdybych měl zájem o politikaření, nepřemýšlel bych o odchodu z ČSSD a setrval bych v jedné straně s pány Houskou a Palasem, kteří ostentativně porušují sliby voličům a sociální demokracii zneužívají k vlastnímu prospěchu, aniž by s tím vedení strany bylo dlouhodobě schopné cokoliv udělat," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy