Chalupa rozdělí park Šumava na dvě části, varuje kníže

Pavel Baroch
9. 9. 2012 17:27
Schwarzenberg kritizuje chystaný zákon, vadí mu malá rozloha I. zón nebo nová lanovka
Karel Schwarzenberg kritizuje Chalupův zákon o Národním parku Šumava.
Karel Schwarzenberg kritizuje Chalupův zákon o Národním parku Šumava. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda TOP 09, ministr zahraničí a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg radikálně kritizuje navrhovaný zákon o Národním parku Šumava z dílny ministra Tomáše Chalupy z ODS.

Schwarzenbergovi vadí například malá rozloha prvních, nejcennějších zón parku, které jsou ponechány samovolnému vývoji bez zásahu člověka. Kritizuje i koridor pro plánovanou lanovku na Hraničník, který rozdělí park na dvě části.

Ministr Schwarzenberg sepsal své výhrady k navrhovanému zákonu v rámci takzvaného meziresortního připomínkového řízení a zaslal je Chalupovi. Redakci Aktuálně.cz se podařilo pětistránkový dopis získat.

Chalupa nutně nemusí Schwarzenbergovi připomínky, které jsou v listu většinou označeny jako zásadní, do navrhovaného zákona zakomponovat. Dopis prvního muže TOP 09 ovšem ukazuje, že Chalupa může mít ve vládě a pak i v parlamentu se schválením zákona v současné podobě vážné potíže.

Kritický dopis z prezidentské kanceláře ministru Chalupovi k zákonu o Šumavě.
Kritický dopis z prezidentské kanceláře ministru Chalupovi k zákonu o Šumavě. | Foto: Archiv

Klausova kritika zákona

Tím spíš, že navrhovaný zákon kritizoval i Hrad. A vliv prezidenta Václava Klause na některé politiky ODS je výrazný, jak se ukazuje na vnitrostranické krizi okolo zvyšování DPH.

"Z obecného hlediska nelze než konstatovat, že dosavadní právní úprava je dostatečná a není důvodu rozšiřovat již tak nepřehledný právní řád," napsal Chalupovi vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl. Dodal, že předloha rovněž obsahuje ústavně právní chyby a nedostatky.

"Připomínka byla standardně vysvětlena a vypořádána, šlo o nedorozumění," sdělil Aktuálně.cz Chalupův mluvčí Matyáš Vitík. A reagoval i na připomínky knížete Schwarzenberga.

"Není zřejmé, o co ministerstvo zahraničních věcí své připomínky opírá, protože lze předpokládat, že nedisponuje specialisty na problematiku národních parků. Oproti tomu náš návrh byl projednáván u kulatých stolů a byl podložen stanovisky specialistů ze správy parku," řekl Vitík.

"Nyní se jasně ukazuje, že dosavadní postup správy prokazatelně a nezpochybnitelně vede k potlačení kůrovcové kalamity, jak dokazuje poslední vývoj v počtu napadených stromů," dodal mluvčí.

Rozšiřte bezzásahové území, píše kníže

Ministr Schwarzenberg kritizuje příliš malou rozlohu prvních, nejcennějších zón parku, kde je zakázán jakýkoli zásah člověka, tedy i proti kůrovci.

Chalupův plán na rozšiřování I. zón.
Chalupův plán na rozšiřování I. zón. | Foto: MŽP

Chalupa chce do prvních zón v první fázi zahrnout 22,1 procent území šumavského parku a následně zvýšit tento podíl až na 26,6 procent.

Zároveň počítá s tím, že by se vybrané území druhých zón - označovaných jako II. A - postupně připravovalo na začlenění do I. zón.

Ministerstvo zahraničí navrhuje rovnou vyhlásit I. zónu na 26,6 procentech území.

Schwarzenberg chce rovněž zrychlit tempo, kterým se budou II. A zóny převádět do I., bezzásahové oblasti. "Místo intervalu 15, 30 a 45 let je vhodné se vrátit k původně navrhovaným 5, 10 a 15 let," píše Schwarzenberg ve svých připomínkách k navrhovanému zákonu.

Zákaz kácení v přechodné zóně

Kníže má výhrady i k tomu, aby se ve 4,5 procentech prvních zón, které se mají podle Chalupova plánu až časem přesunout do oblasti se samovolným vývojem, mohlo přechodně proti kůrovci zasahovat. Do doby, než bude lýkožrout v "základním stavu", jak uvádí návrh zákona.

"To fakticky znamená možnost jejich vykácení," upozornil Schwarzenberg, podle něhož je takový postup v rozporu s evropskou legislativou.

"Lze pochopit, že z hlediska hospodaření s lesy je dosažení takzvaného základního stavu žádoucí, nicméně musí se tak dít v souladu s imperativy plynoucími z české a unijní legislativy na úseku ochrany přírody (a krajiny), což dotčené ustanovení zjevně opomíjí," napsal Schwarzenberg.

Plánovaná Chalupova zonace národního parku i s vyznačeným koridorem pro lanovku, který rozdělí park na dvě části.
Plánovaná Chalupova zonace národního parku i s vyznačeným koridorem pro lanovku, který rozdělí park na dvě části. | Foto: MŽP

Lanovka rozdělí park

Kníže kritizuje i vytvoření koridoru pro plánovanou lanovku na Hraničník na pravém břehu Lipna. Chalupa navrhuje, aby pás o velikosti zhruba 13 hektarů na pravém břehu Lipna byl vyčleněn z Národního parku Šumava.

Podle Schwarzenberga to je "účelové zmenšení národního parku, které ho rozděluje na dvě samostatné části". Ministr zahraničí a šéf TOP 09 upozorňuje, že lanovka ani případná sjezdovka nakonec vůbec nemusí být kvůli ochraně vzácné přírody vybudovány.

"V případě, že tento stavební záměr nebude schválen a realizován, bude území národního parku zcela nesmyslně rozděleno na dvě části," stojí ve Schwarzenbergových připomínkách.

Ve hře je i odjezdová trať

Ministr Chalupa už dříve uvedl, že návrh zákona vznikl jako kompromis, mezi který patří i případná lanovka na Hraničník k rakouskému lyžařskému areálu Hochficht.

"Přijatelná je pro mě otázka lanovky jako prostředku k dopravě. Je pro mě nepřijatelný 'efekt sněhové koule', kdy se na povolení stavby koridoru nabalí lyžařský areál a podobně," řekl Chalupa.

Poznamenal, že lanovka pomůže významně omezit silniční dopravu z Přední Zvonkové do areálu Hochficht, kudy v zimě projedou desítky tisíc aut.

Spor o další směřování parku se vyhrotil loni v létě při blokádě lesa u Ptačího potoka a následném zásahu policie:

Jenže na Šumavě už nejde jenom o lanovku, ale rovněž o sjezdovku, která je v dokumentech označovaná jako odjezdová trať.

Podle předsedy sdružení šumavských obcí Jiřího Hůlky je taková trať nezbytná pro případ, že by z nějakého důvodu lanovka nejela a lyžaři se museli dostat z rakouských sjezdovek zpátky. 

Regulujte stavební aktivity na Šumavě

Karel Schwarzenberg také navrhuje, aby zákon reguloval stavební aktivity v šumavském národním parku.

"Návrh neobsahuje prakticky žádnou regulaci stavební činnosti," píše ministr, podle něhož navržený text zákona umožní další zástavbu krajiny.

"Již dnes je zástavba takových míst ve třetích zónách, například ve Filipově Huti či Borové Ladě, návštěvníky velmi kritizovaná," upozornil Schwarzenberg.

Kníže Karel VII. ze Schwarzenbergu (archivní ilustrace).
Kníže Karel VII. ze Schwarzenbergu (archivní ilustrace). | Foto: Petr Vyoral

Zrušte Výbor národního parku

Podle jeho názoru by Chalupa měl ze zákona vyškrtnout zřízení společného Výboru národního parku.

"Jde o nový kolektivní orgán, který má mít významný vliv na rozhodování správy národního parku. Jsou v něm pouze dva zástupci státu a převažují členové místních a krajských samospráv. Přitom stát vlastní 85 procent všech lesů," píše kníže.

Upozornil, že v rámci uspořádání českých národních parků jde o zcela atypický prvek.

"Vytváří se orgán zasahující do výkonu státní správy a hospodaření správy parku. Právní úprava výboru plnícího zároveň řídící a kontrolní funkce připomíná spíše orgány s podobnou rolí, které jsou typické pro soukromoprávní osoby," konstatuje Schwarzenberg.

Jak se díváte na budoucnost Šumavy vy? Kam by měl národní park směřovat? Diskutujte na Facebooku:

 

Právě se děje

Další zprávy