Čeští diplomaté slyšeli od kolegů: Pera si můžete vzít

Tereza Šídlová
13. 5. 2011 16:51
Před diplomatickým jednání v Tbilisi se vtipkovalo o Klausovu chilském peru
Klausovo chilské pero inspirovalo internetovou lidovou tvořivost (více snímků najdete ve fotogalerii níže)
Klausovo chilské pero inspirovalo internetovou lidovou tvořivost (více snímků najdete ve fotogalerii níže) | Foto: kecy.roumen.cz

Tbilisi - Historka o chilském peru českého prezidenta Václava Klause se pomalu zabydluje i v obvykle důstojném světě diplomacie.

Když čeští diplomaté čekali při cestě do Gruzie čekali s gruzínskými kolegy na příchod ministrů Karla Schwarzenberga a Grigola Vašadzeho, nezůstala bez povšimnutí protokolární pera rozmístněná u jednacích stolků s českými vlaječkami.

"Ta pera si samozřejmě můžete odvézt jako suvenýr," odlehčila minuty čekání jedna z členek vysoké gruzínské delegace.

Faktografická odbočka: V roce 2008, kdy Gruzie válčila s Ruskem v separatistické Jižní Osetii, to byl shodou okolností právě prezident Klaus, kdo "tlumil" veřejnou českou podporu Tbilisi přicházející z Prahy.

Nakonec ale i neformální momentka před pátečním jednáním potvrdila, že Češi jsou s Gruzínci přátelé.

"Země a národy, které zažily okupaci v nedávné minulosti vědí, co to znamená, a znají její důsledky. Nepotřebujeme si s Gruzií navzájem vysvětlovat tyto závažné problémy, protože jsme je také zažili. To je důvod, proč Česká republika hájí v otázce teritoriální celistvosti gruzínské zájmy," řekl pak Schwarzenberg před gruzínskými novináři.

Ministr Schwarzenberg klade věnec k hrobu vojáků padlých v rusko-gruzínské válce
Ministr Schwarzenberg klade věnec k hrobu vojáků padlých v rusko-gruzínské válce | Foto: Tereza Šídlová

Osetie za ostnatým drátem

Připomněl i svou čtvrteční návštěvu hranice s Jižní Osetií a řekl, že tamní realita mu připomíná československé hranice zpřed 30 lety. Dnes "negruzínskou" hranici v Jižní Osetii hlídá ruská armáda, na územích žijí oddělené rodiny a v nedalekém Gori žijí v narychlo postavené vesnici uprchlíci této války.

I na gruzínské straně hranice jsou k vidění obrněné transportéry, tady gruzínské, které si hledají cestu mezi pobíhajícími dětmi.

I přes nadstandardní vztahy mezi Prahou a Tbilisi, na nichž si obě strany zjevně zakládají, neznají Gruzínci zřejmě českou vlajku stoprocentně.

Na stupínku, připravovaném pro tiskovou konferenci obou ministrů, původně vlajka stála v pátek naaranžovaná s opačně poskládanými pruhy. Místní ji před příchodem ministra narychlo opravovali.

Česko-gruzínské vztahy ale mají jiné téma. I méně formální program ministra, který absolvoval v pátek, každopádně svědčí o tom, že český šéfdiplomat tu chce připomenout, na čí straně v tomto problematickém regionu stojí. V pátek ráno ještě stihl se všemi poctami položil věnec na památník hrdinů padlých během bojů za jednotu Gruzie, tedy i těch, kteří padli během poslední války mezi Ruskem a Gruzií.

Před Schwarzenbergem tu byl nedávno litevský ministr, tedy politik z další země, která zažila sovětskou sílu na svém území.

 

Právě se děje

Další zprávy