Česká vláda čeká, že dnes Kanada oznámí: Zavádíme víza

Michal Žák Michal Žák
13. 7. 2009 15:40
Budeme reagovat sebevědomě, zní ze Strakovy akademie
Premiér Jan Fischer
Premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kanadští politici dosud s konečnou platností neřekli, zda po dvou letech opět zavedou víza pro Čechy. Je však vysoce pravděpodobné, že omezení pro cesty do Kanady oznámí už dnes o půlnoci.

Premiér Jan Fischer a ministr zahraničí Jan Kohout po jednání vlády potvrdili, že se s nimi kanadští představitelé ještě dnes spojí "na vysoké úrovni".

"Zdržel bych se všech předpokladů, nicméně projevili zájem se s námi spojit," řekl šéf české diplomacie. "Můžeme předpokládat nějaké oznámení," dodal.

Podle Fischera jde o záležitost, kterou se dosud vláda snažila řešit bilaterálně. "Hovořil jsem o tom s kanadským premiérem (Stephenem) Harperem i ministrem zahraničí. Kanadská strana o tom uvažuje a nebudeme předstírat, že tomu tak není, ale zda-li to nastane, je plně v rukou Kanady."

Je tady také samozvaný král Olašských Romů Jan Lipa. U ostatních Olachů se těší velké vážnosti.
Je tady také samozvaný král Olašských Romů Jan Lipa. U ostatních Olachů se těší velké vážnosti. | Foto: Jan Langer

Nicméně Češi jsou podle něj připraveni zareagovat. "Reakce bude přiměřená a patřičně sebevědomá v rámci možností, které máme," řekl Fischer. Je připraven obrátit se na Brusel - případná víza by totiž měla v rámci klauzule o solidaritě členských zemí unie řešena i na evropské úrovni.

České stříbro: jsme druzí za Mexikem

Kanada o znovuzavedení víz uvažuje kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl. Jen od letošního ledna jich bylo 1720, což Českou republiku řadí na druhé místo - za Mexiko.

Celkem úřady pro přistěhovalectví evidují přes 2500 žádostí, vyřízena zatím byla zhruba osmina z nich. Azyl dostalo 132 lidí.

Diplomaté se v posledních týdnech snaží Kanaďany přimět k podpisu smlouvy o uznání bezpečné země původu, která by udělení azylu Čechovi prakticky znemožnila.

Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.

 

Právě se děje

Další zprávy