Češi se dnes dozví, kdy pojedou do Ameriky bez víz

Kateřina Eliášová
27. 10. 2008 6:30
Ministr Chertoff oznámí termín, asi 17. listopad
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: new7wonders.com

Praha - Češi se dnes oficiálně dozví, kdy budou smět jezdit do Spojených států bez víz. Na oficiální návštěvu do Prahy přijede ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff.

Očekává se, že na setkání s premiérem Mirkem Topolánkem oznámí datum. Spekuluje se o 17. listopadu.

"Mělo to být řečeno při návštěvě premiéra Mirka Topolánka v Bílém domě. Vzhledem k tomu, že premiér cestu zrušil, bych očekával, že to sdělení padne během návštěvy ministra Chertoffa," komentoval situaci první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Spolu s Čechy by měli bez víz cestovat do USA taky Slováci, Maďaři, Estonci, Lotyši a Jihokorejci. Pojar věří, že v nejbližší době se stejného privilegia dočkají všechny země Evropské unie.

Víza díky radaru

Pojar připustil, že Česká republika dosáhla na bezvízový styk s USA také díky souhlasu s umístěním amerického radaru na svém území.

"Kdybychom nevyjednávali o radaru, tak bychom neměli jeden z těch argumentů, jak se dostat blízko americké administrativě a blízko a vysoko do Kongresu," přiznal Pojar.

Na diplomatických schůzkách se podle něj mluvilo mimo víz také o Evropě, lidských právech a právě i o protiraketové obraně.

"Radar vytvořil prostor na debatu s USA na téma víza, spolupráce ve vědě a výzkumu, v energetických záležitostech... Bez radaru by bylo složitější se někam dostat," dodal Pojar.

Místo víz dotazník

Po zrušení víz budou Češi vlastnící biometrický pas vyplňovat dotazník s osobními údaji přístupný na webu - ten se pak pošle ambasádě, která na něj do několika dnů odpoví.

Údaje budou přibližně stejné jako ty, které vyplňovali cestující ve formulářích v letadlech do USA. Kdo již v současnosti americké vízum má, nebude muset dotazník vyplňovat.

Čeští turisté musí zatím vyřizovat cestu do USA na ambasádě a zaplatit za vízum poplatek okolo dvou tisíc korun. Návštěvě konzulátu se však někteří nevyhnou ani po skončení vízové povinnosti.

Bude-li mít ambasáda k údajům uvedeným v dotazníku elektronického systému cestovní registrace (ESTA) připomínky, bude ji turista muset navštívit.

Zatím se podle zaměstnanců ambasády USA v ČR nepočítá s tím, že by se za vyřízení formuláře ESTA něco platilo.

 

Právě se děje

Další zprávy