Bursík: Budu kandidovat, když budou mít zelení vizi

Kateřina Eliášová
9. 1. 2010 17:00
Bursík v rozhovoru pro Aktuálně.cz mluví o zlobbované vládě i důvodech svého rozhodování, zda kandidovat
Martin Bursík na sjezdu zelených. Stranu teď vede Ondřej Liška
Martin Bursík na sjezdu zelených. Stranu teď vede Ondřej Liška | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zelení se jako jediná z parlamentních stran rozhodli přeobsadit kandidátky, určené původně pro předčasné říjnové volby.

Republiková rada strany dnes rozhodla, že nové seznamy uchazečů o sněmovní křesla mají být hotové do 14. února.

Už teď je jisté, že se bude měnit kandidátka v Olomouckém kraji - lídr Jan Jařab letos kandidovat nebude - a podle všeho i v Praze.

O své kandidatuře totiž uvažuje někdejší lídr strany Martin Bursík, který původně do sněmovny kandidovat už nechtěl. Praha proto nasadila jako jedničku pražského zastupitele a dřív i radního Petra Štěpánka.

A.cz: O Vaší kandidatuře se v médiích píše jako o hotové věci. Jste tedy už rozhodnutý?

My jsme ještě nezahájili rozhovory s předsedou strany Ondřejem Liškou ani s předsednictvem strany. Není to tak, že by vyjednávání o mé kandidatuře bylo na dobré cestě. Přání sice bývá otcem myšlenky, ale zdaleka to tak není.

Do konce ledna

A.cz: Do kdy se chcete rozhodnout?

Čas běží, já sám jsem si dal čas na rozhodnutí zda kandidovat do konce ledna. Pracuji ještě na dalším projektu týkající se klimatu a připravuji si druhou možnou cestu dalšího působení v oblasti expertní.

A.cz: Na čem záleží Vaše rozhodnutí?

Teď je na vedení strany, aby předložilo strategii, se kterou chce zelené dostat přes pět procent do sněmovny. Zároveň by měli mít představu o rozsahu výměny lídrů na jednotlivých kandidátkách v krajích a taky o tom, kdo by měl tvořit jádro osobností a týmu, který pomůže stranu do sněmovny vytáhnout.

Aby zelení uspěli, potřebují impuls, moment, který zaujme veřejnost a znovu je vrátí do hry. Předpokladem toho je silný tým. Jsem připraven pomoct, ale za předpokladu, že budu cítit, že to má smysl a že ta strategie je dobrá.

Zelení potřebují nový impuls

A.cz: Kampaň teď povedou strany přes sněmovnu. Může právě to být pro zelené oním impulsem, který ji "probudí"?

Určitě. Například v pondělí bude mít vláda na stole společný poslanecký návrh novely horního zákona, na kterém jsem dělal víc než tři roky. Vláda navrhuje negativní stanovisko, což je z mého pohledu skandální.

Jestli vláda na základě argumentace ministerstva průmyslu, potažmo ČEZu a uhelných společností, rozhodne takto, tak pro mě končí punc nevinnosti té vlády. Pokud to udělá, tak je to doklad toho, že je prolobbovaná. To je jedno ze silných témat, z mého pohledu poslední šance na boj o zachování obcí a udržení těžebních limitů uhlí.

Druhým tématem bude určitě Prunéřov a tlak ČEZu, aby postavil další uhelnou elektrárnu. Musíme lidem vysvětlit, jak by mohla Česká republika vypadat bez zelených. I kdybychom měli ve sněmovně hrát roli hlídacího psa a šli tam jen kontrolovat tahle "šméčka" a chyby ostatních, i to má smysl.

A.cz: Pokud se rozhodnete nekandidovat do sněmovny, neláká Vás senát?

Do senátu jsem chodil coby ministr velmi rád. Nicméně o tomto vůbec neuvažuji.

 

Právě se děje

Další zprávy