Brožová podá žalobu ke správnímu soudu tento týden

Michal Pavec
6. 1. 2008 23:05
Předsedkyně Nejvyššího soudu bude čelit kárnému řízení
Iva Brožová
Iva Brožová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou čeká kárné řízení kvůli zatajení mnohamilionové pokuty, kterou dostal její úřad. Bude se ale bránit proti tomu, že ji ministerstvo financí pokutu neodpustilo. Už tento týden podá žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Brožová to uvedla v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Důvodem kárného řízení vedeného proti Brožové podle ministra spravedlnosti není to, že jí jako předsedkyni Nejvyššího soudu byla udělena pokuta 40 milionů korun kvůli špatnému hospodaření, ale že o tom neprodleně neinformovala jeho úřad.

Ministerstvo se o dlužné částce dozvědělo až v listopadu minulého roku, tvrdí šéf resortu Pospíšil. Prý jim o pokutě neřekla a žádala ministerstvo financí o její prominutí. Teprve když jí úřad nevyhověl, chtěla podle něj po ministerstvu spravedlnosti navýšit rozpočet právě o výši pokuty.

Komunikační šum, nebo politika?

Předsedkyně Brožová je už delší dobu přesvědčená, že jde o politickou záležitost, v níž se odráží její spory s prezidentem Klausem. To ale odmítá ministr Pospíšil, který původ problému spatřuje ve špatné komunikaci Brožové s jeho úřadem.

"Chci aby bylo řečeno, že předseda soudu odpovídá za jeho financování. A o tom má rozhodnout kárný senát," uvedl v pořadu Pospíšil.

Podle něho je teď na místě řešit otázku, jak bude pokuta za špatné hospodaření soudu splacena. S ministerstvem financí už jedná o splátkovém kalendáři pro horizont deseti let.

Brožová ale míní, že převádění částky vyměřené finančním úřadem je v podstatě nesmyslné. "Je to situace, kdy Česká republika platí České republice," uvedla.

Je to štvanice, rozčiluje se Benešová

Údajné perzekvování předsedkyně Nejvyššího soudu ze strany politiků vadí i současné stínové ministryni spravedlnosti za ČSSD Marii Benešové.

Ta je přesvědčena, že ministerstvo vytváří nástroj pro to, aby mohl prezident Klaus Brožovou v budoucnu odvolat, jakmile se změní legislativa a hlava státu toto právo získá.

Někdejší bývalá nejvyšší státní zástupkyně své tvrzení opírá i o skutečnost, že kárné řízení chce ministerstvo vést i proti manželovi Ivy Brožové.

Oficiálním důvodem je údajný nekorektní postup advokáta Brože při jednání u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

"Je to štvanice. Kdyby šlo podat kárnou žalobu na psa, byla by podána," je přesvědčena Benešová.

 

Právě se děje

Další zprávy