Bonus nebude, poslanci odmítli novelu volebního zákona

Domácí Domácí
10. 6. 2009 17:40
Bonus pro vítěze měl zabránit povolebnímu patu
Poslanecká sněmovna během úterního jednání.
Poslanecká sněmovna během úterního jednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předčasné volby, které Česko čekají v říjnu, mohou skončit stejným patem jako v červnu 2006.

Poslanecká sněmovna dnes totiž hlasy levice zamítla volební novelu, kterou do dolní komory parlamentu poslala vláda Mirka Topolánka (ODS).

Úprava zákona počítala například se změnou přepočtu hlasů na mandáty a zavedení bonusu pro vítěze voleb. Měla být spravedlivější i k menším stranám. Od počátku ale proti ní brojili například lidovci.

ČSSD: Nechceme změnu před volbami

Těm se nelíbilo, že bonus je příliš veliký. Počítal totiž přibližně s deseti hlasy. Lidová strana argumentovala, že polovina by byla až dost. Změna se nelíbila ani levicovým stranám. Socialisté tvrdili, že změna zákona popírá rovnost hlasů. Nyní přišli s argumentem, že měnit pravidla několik měsíců před volbami není možné.

"Nikdo nepopírá že změna volebního systému je nutná. Ovšem přijít s ní těsně před volbami a měnit kraje, se kterými už politické strany počítají, je nevhodné," reagoval poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

"V českém volebním systému jsou volby skoro každý rok. Změny bychom se dočkali někdy v roce 2011," oponovala místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který zákon připravoval, i současný systém popírá rovnost hlasů. Malé strany podle něho potřebují více hlasů, aby získaly mandát, než strany velké.

Změna volebního systému se dostala i do programového prohlášení druhé Topolánkovy vlády. Po patu v roce 2006 nebylo možné složit většinovou koalici. Levice i pravice měly po sto hlasech. Malé strany se navíc cítily poškozené tím, že k získání mandátu potřebovaly více hlasů.

Návrh na změnu volebního systému sněmovně předložila vláda letos v únoru. Z několika variant nakonec navrhla Řecký model.

 

 

Právě se děje

Další zprávy