Bobošíková oznámila, že má 50 tisíc podpisů pro Hrad

Domácí Domácí
28. 9. 2012 23:14
Jana Bobošíková se zařadila po bok pět dosud jistých mužských kandidátů do přímé volby
Foto: Vojtěch Marek

Praha - První přímá volba českého prezidenta má nového jistého uchazeče, respektive uchazečku. Janě Bobošíkové se podle prohlášení její strany Suverenita podařilo sesbírat 50 tisíc podpisů, které zákon předepisuje jako podmínku pro vstup do volebního klání.

"Podle informací ze všech sběrných míst, krajských organizací Suverenity a pojízdné kanceláře Bobobusu, mohu oznámit, že prezidentskou kandidaturu Jany Bobošíkové podpořilo k dnešnímu dni 50 tisíc občanů České republiky," uvedl v prohlášení zaslaném médiím v pátek večer místopředseda strany Václav Musílek.

Podle něj bude sbírání podpisů dál pokračovat, a to až do okamžiku odevzdání podpisových archů státním orgánům.

Bobošíková se tak zařazuje mezi již jisté kandidáty na prezidenta, tedy ty, kteří buď mají podporu potřebného počtu poslanců či senátorů, nebo oznámili, že již pro kandidaturu získali 50 000 podpisů. Mezi ně patří Přemysl Sobotka jako kandidát ODS, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier nominovaný ČSSD a pak dva kandidáti s dostatkem podpisů - Miloš Zeman a Jan Fischer.

Vedle nich existuje řada kandidátů, kteří svůj záměr do volby vstoupit oznámili, nepodařilo se jim však zatím splnit zákonem daná kritérie, jsou mezi nimi například Vladimír Dlouhý, Vladimír Franz, Táňa Fischerová, Ladislav Jakl, Zuzana Roithová či Karel Randák.

Favority prvního kola prezidentské volby jsou podle průzkumů veřejného mínění Jan Fischer a Miloš Zeman.

Termín první přímé volby prezidenta vyhlásí v pondělí předseda Senátu Milan Štěch. Počítá se s tím, že první kolo proběhne začátkem ledna, buď 11. a 12. ledna, nebo 18. a 19. ledna 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy