Bendl v odvetě za pád vlády odvolal zeleného náměstka

Kateřina Eliášová
17. 4. 2009 16:30
Petr Šlegr měl blízko k exzeleným poslankyním, které potopily vládu
Novopečený ministr dopravy Petr Bendl (ODS).
Novopečený ministr dopravy Petr Bendl (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy v demisi Petr Bendl (ODS) odvolal jen několik dní před odchodem z úřadu svého náměstka Petra Šlegra (SZ).

Důvod? Šlegr je členem opoziční frakce, kterou uvnitř nejmenší parlamentní strany vede Dana Kuchtová, exministryně a rivalka šéfa zelených Martina Bursíka. Kuchtová už není členkou strany.

Šlegr má taky blízko ke dvěma poslankyním Olze Zubové a Věře Jakubkové, které před pár týdny pomohly opozici svrhnout vládu Mirka Topolánka. A právě to stálo za jeho odvoláním.

"Působení pana Šlegra na ministerstvu bylo zájmem exzelených poslankyň a jejich protibursíkovského křídla. Poté, co nepodržely vládu, není důvod, aby pan Šlegr na ministerstvu dále setrvával," řekl Aktuálně.cz Bendl.

Na případ jako první upozornila MF DNES.

V souvislostech: Kalousek na odchodu mění šéfa boje se špinavými penězi

Náhradníka doporučil Bursík

Šlegr doplatil za spojení s Kuchtovou a protibursíkovci
Šlegr doplatil za spojení s Kuchtovou a protibursíkovci | Foto: Kateřina Eliášová

Šlegra nahradí jiný člen zelených, Eduard Havel. "O jeho nominaci mne požádal předseda zelených Martin Bursík," uvedl Bendl.

Sám Havel popřel informaci, že by už byl novým náměstkem jmenován. "Zatím mne čekají nějaká jednání s panem ministrem Bendlem. To nemusí znamenat, že budu zastávat místo pana Šlegra," uvedl pro Aktuálně.cz Havel.

Eduard Havel je členem pražských zelených, zasedá i v republikové radě partaje. Podniká v oblasti projektové přípravy staveb

Jakubková: Bursík likviduje oponenty

Na Šlegrovo odvolání už zareagovala i poslankyně Věra Jakubková. Podle ní tak Bursík likviduje své politické oponenty.

"Od ministra v demisi, Petra Bendla, bylo odvolání Petra Šlegra zbytečným krokem. Bendl mohl zůstat jedním z mála politiků ODS, kterého si Bursík "neosedlal"," uvedla v prohlášení Jakubková.

"Petr Šlegr byl vedoucím dopravní sekce zelených, která svými odbornými stanovisky podporovala mé kroky a návrhy, nikoliv Bursíkovy," doplnila poslankyně.

 

Právě se děje

Další zprávy