Bavič Kraus je tukan, brání lídr ODS Březinu z ČSSD

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
27. 11. 2010 21:35
Bavič Jan Kraus v televizi mluvil o defenestraci a koalici ODS a ČSSD nazval prasárnou

Praha - Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu je "prasárna" a radní čeká "házečka", neboli defenestrace.

To jsou některé výroky z pořadu baviče Jana Krause na TV Prima, které vzbudily nevoli lídra pražské ODS.

Boris Šťastný se zastal svého koaličního kolegy z ČSSD a budoucího prvního náměstka pražského magistrátu Karla Březiny z ČSSD, který byl v pátek hostem Krausovy talk show.

Způsob, jakým Kraus rozhovor vedl, se Štastnému nelíbí. Kraus byl podle něj arogantní, tendenční a vulgární, když dusil zástupce koaličního partnera, se kterým občanští demokraté rozdělili vládu nad Prahou. Nová koaliční smlouva bude v úterý stvrzena volbou nového primátora.

Tukan a pravdoláskovec

"Zaujatost proti panu Březinovi byla obrovská," míní lídr pražských občanských demokratů, který tvrdí, že Březiny se nezastává z dlouhodobého přátelství, ale z principu. "Dlouhá léta jsem ho ani neviděl, nepatří do okruhu mých známých," dodal.

Kraus pak podle něj nepochopil pravidla politické soutěže a zastupitelské demokracie a nerespektuje výsledky svobodných voleb, což Šťastný považuje za ohrožení demokracie.

Současně populárního moderátora označil za tukana obrovského a pravdoláskovce v Klausovském slova smyslu.

"Jsou to titíž lidé, kteří stáli za sarajevským atentátem nebo televizní krizí, tedy představitelé apolitické politiky, jakéhosi skrytého podporování určité strany místo jasné politické soutěže. Dříve měli Unii svobody, teď se přimkli k TOP 09," míní Šťastný.

Žádnou oficiální stížnost ovšem nechystá.

Pro mě je to prasárna

Lídra pražských občanských demokratů pobouřilo zejména vyzývání k defenestraci a moderátorovo přiznání, že se chystá rovněž proti velké koalici v úterý demonstrovat.

"Jdeme v úterý na magistrát a bude házečka, zase. Co je defenestrace, víte?" ptal se například Kraus Březiny. Ten se snažil argumentovat tím, že je zvláštní, že se jde házet ještě dříve, než mohli politici něco předvést. "Na co by se čekalo? Pojďme si hodit, dokud je čas," namítl mu moderátor.

Šťastnému vadí i označení velké koalice na pražském magistrátu za "prasárnu".

Kraus slovo v pořadu použil hned několikrát. "Pro mne je to prasárna. Pro vás ne?" nenechal si výraz vymluvit Karlem Březinou.

Podle Krause se jí politici dopustili tím, že nerespektovali vůli voličů, kteří podle něj v komunálních volbách hlasovali pro změnu, jež reprezentoval dnes už odstavený lídr sociálně demokratické kandidátky Jiří Dientsbier a kandidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma.

"Vy jste tam byla opozice, která byla dobře placená a tak tam hačala…," vyčetl bavič Březinovi také způsob, jakým podle něj ČSSD v minulosti občanské demokraty kontrolovala, což není podle Krause záruka změn na pražském magistrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy