Babiš: Kauza Pošta je problém ČSSD, měla by si ho řešit sama

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 19. 8. 2015 17:20
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že do kauzy kolem údajného úplatku pro ministra vnitra Milana Chovance by se neměla zatahovat bezpečnost státu. Sám Chovanec je pro zveřejnění všech informací.
Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a ministr financí Andrej Babiš.
Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Kauza údajného úplatku pro ministra vnitra Milana Chovance je podle vicepremiéra Andreje Babiše zejména problémem ČSSD. "Má si to řešit sama a nezatahovat do toho bezpečnost státu," napsal Babiš Aktuálně.cz před čtvrtečním jednáním předsednictva bezpečnostní rady státu.

Zda bude chtít, aby jednání neprobíhalo v utajeném režimu nebo dění okolo České pošty politici vůbec neřešili, ale ministr financí neřekl. "Předsedou bezpečnostní rady státu je pan premiér. Já nevím, o co jde, nechám si to vysvětlit," dodal Babiš.

Že by se členové vlády měli zabývat informacemi, které jsou předmětem vyšetřování a v nichž figuruje jméno jednoho z nich, se nelíbí ani dalšímu ministrovi za ANO Martinu Stropnickému. "Teď je třeba počkat na výsledek jednání předsednictva," konstatoval ve středu ministr obrany.

O něco smířlivěji hovoří vicepremiér za nejmenší koaliční stranu, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Je to možné, ale také je možné, že to skutečně má nějaké reálné konsekvence," reagoval na slova svých vládních kolegů, že primárně jde o problém socialistů. Před samotným jednáním je prý těžké cokoliv hodnotit.

"Předpokládám, že premiér ví, co dělá, že to závažné je. A uvidíme, s čím budeme seznámeni, protože tam jsou asi věci, které zatím není možné zveřejňovat," nastínil Bělobrádek, co od jednání očekává.

Chovanec ovšem sám bude pro to, aby se veškeré informace, které ve čtvrtek na jednání předsedy vlády a pěti ministrů zazní, zveřejnily. "Veřejnost má právo se k této 'kauze' dozvědět maximum. A to i s ohledem na fakt, že se nejedná o informace z takzvaně živého policejního vyšetřování, ale o informace, kterými disponují zpravodajské služby," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí vnitra Lucie Nováková.

Pokus o destabilizaci vnitra

O svolání předsednictva bezpečnostní rady státu požádal Chovanec premiéra Bohuslava Sobotku koncem minulého týdne, kdy se v médiích začalo psát o možné korupční nabídce člena sociální demokracie Kamila Choce podnikateli Lukáši Čadkovi. Důvodem bylo ohrožení ekonomických zájmů České pošty a pokus o destabilizaci situace na ministerstvu vnitra prostřednictvím "zpravodajsko-bezpečnostních" prostředků.

Celá kauza se točí okolo mailů a nahrávek rozhovorů mezi členem středočeské ČSSD Kamilem Chocem a podnikatelem Lukášem Čadkem. Ten se domáhá 27 milionů po České poště, na jejíchž pobočkách chtěl ve velkém prodávat propagační předměty, od pošty měl dokonce i příslib. Nakonec ale ze spolupráce sešlo.

Bývalý dopravní policista Choc následně podnikateli nabídl, že by se spor mohl urovnat – Čadek by dostal 24 milionů, z nichž měl dva miliony dát sociální demokracii a milion Chovancovi. Podle Choce ale nešlo o korupční nabídku, řeči o milionech jsou prý nezávazným tlacháním v hospodě. Sám sebe označuje za "legálního mediátora".

Ministr Chovanec se o celé věci dozvěděl už v půlce června, kdy krátce poté podal trestní oznámení, na policii se obrátila i Česká pošta. Stejně jako premiér Sobotka celou kauzu označuje za provokaci.

 

Právě se děje

Další zprávy