Babiš a Chovanec podepsali dohodu k projektu Kobra

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 4. 2014 13:31
Ministři chtějí účinněji koordinovat spolupráci daňové správy a policie a boj s daňovou kriminalitou.
Ministr vnitra Milan Chovanec.
Ministr vnitra Milan Chovanec. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministři financí Andrej Babiš a ministr vnitra Milan Chovanec v pátek podpisem dohody formálně odstartovali tzv. projekt Kobra, tedy spolupráci ministerstva financí a policie v boji proti velkým daňovým únikům. Ten má za cíl účinněji bojovat a koordinovat spolupráci daňové správy a policie při boji proti daňovým únikům a daňové kriminalitě.

"To pracoviště bude mít tři pracovníky a každá oblast bude mít svého vedoucího. Půjde o zástupce policie, celníků a finanční správy," uvedl Chovanec. Skupina by měla začít pracovat nejpozději od září.

Chovanec dále uvedl, že by měl mít útvar až desítky lidí. "A následná ambice je, aby to fungovalo i v krajích. Tedy dnešní dohodu berte jako pilotní projekt," dodal.

Dohoda o spolupráci, výměně informací a koordinaci v boji proti daňovým únikům zahrnuje například výměnu informací mezi jednotlivými odbory, výběr kauz, které budou řešit, včetně způsobu jejich zveřejňování do médií, a také stanovuje pravidelné schůzky mezi zástupci jednotlivých úřadů.

Na vzniku skupiny se Chovanec s Babišem dohodli na počátku března. "Pokud nechceme stíhat jen bílé koně a chceme si posvítit i na organizátory daňových podvodů, tak musíme vést diskusi, jak některé typy podvodů podchytit tak, aby byla trestná i jejich příprava," uvedl Chovanec.

V souvislosti s účinnějším potíráním daňové kriminality se ministři dohodli dříve i na vzniku centrálního registru účtů u České národní banky.

Registr má být upravený zákonem, který chce Babiš předložit vládě. Babiš k tomu dnes uvedl, že pokračuje debata s centrální bankou s tím, že by ministerstvo financí používalo pro přechodné období systémy ČNB nebo České bankovní asociace. Ta takový systém má a nabízela jej při představení nápadu s centrálním registrem účtů.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy