Armáda chce udat ležáky L-159. Smění je za gripeny

Tereza Šídlová
30. 3. 2012 16:30
Ministr obrany nepotřebné letouny nabídl za prodloužení pronájmu stíhaček
JAS-39 Gripen, ilustrační snímek.
JAS-39 Gripen, ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká armáda má novou taktiku, jak se zbavit části nepotřebných letounů L-159, zvaných "český ležák".

Večerník Insider ve svém pátečním vydání uvedl, že je ministr obrany Alexandr Vondra chce udat ve Švédsku v rámci velké hry o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen.

Vláda Petra Nečase už začátkem roku vycouvala z ohlášeného tendru na nákup nových stíhaček, které měly po vypršení pronájmu v roce 2015 čtrnáct (12 bojových + 2 cvičné) gripenů nahradit.

Armáda se - oficiálně z úsporných důvodů - chystá zůstat spíš u ozkoušených švédských strojů. Vondra proto zahájil jednání se svým švédským protějškem Stenem Tolgforsem už na zasedání ministrů obrany zemí NATO v únoru.

"Zároveň s jednáním o možném dalším provozu nadzvukových letounů JAS-39 Gripen se vyjednává o dalších možnostech obranné spolupráce," řekl mluvčí ministerstva obrany Jiří Caletka.

Následně potvrdil informace deníku Insider, že česká strana požaduje od Švédů výpomoc s nepotřebnými a dlouhodobě neprodejnými stroji. "Mezi ně patří návrh na vytvoření společného výcvikového centra pilotů nadzvukových letounů s využitím L-159 nebo odprodej L-159 švédskému letectvu," dodal mluvčí Caletka.

Tolgfors, s nímž má Vondra možný další provoz gripenů rozjednaný, ale také tento čtvrtek rezignoval. A to kvůli tlaku, kterému čelil po zveřejnění tajné dohody, na jejímž základě mělo Švédsko pomoct postavit v Saúdské Arábii zbrojní továrnu. Švédská veřejnost kritizovala především fakt, že šlo o dohodu, která měla zůstat utajena. Tolgfors pochybení odmítl, nicméně podal demisi.  

Švédové jsou v reakcích opatrní, ale neříkají ne. Jejich pražská ambasáda odmítla případné odkoupení či jiné využití českých L-159 komentovat. „Nepřísluší nám komentovat jednání, která stále probíhají," říká její mluvčí Helena Stiessová.

Další podrobnosti, včetně vyjádření koncernu Saab, naleznete v Insideru  - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy