Armáda bude dál nakupovat zbraně přes prostředníky

ČTK ČTK
16. 3. 2011 15:51
Sněmovna zamítla návrh ČSSD na volnější obchod se zbraněmi
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Zahraničí

Praha - Se zbraněmi mohou v Česku obchodovat nadále jen firmy, které mají v republice sídlo.

Sněmovna zamítla návrh ČSSD, podle kterého se možnost obchodovat měla rozšířit i na společnosti sídlící v zemích Evropské unie a Severoatlantické aliance. Sociální demokraté mají za to, že by se tak oslabil systém nákupů přes prostředníky, který vede ke korupci a předraženým cenám.

Koalice označila předlohu sociálních demokratů za nebezpečnou a připravuje vlastní návrh.

Ne Turecku a Albánii

O změně zákona, která by umožnila státu nakupovat zbraně bez prostředníků, hovořil už dříve i premiér Petr Nečas (ODS), zprostředkovatelské firmy označil za parazity. Vládním politikům se ale nelíbí výběr zemí, které ČSSD zvolila.

Poslanec za Věci veřejné Viktor Paggio upozornil na to, že s vojenským materiálem by mohly podle předlohy obchodovat v Česku například také firmy z Turecka a Albánie, které jsou v NATO. Pokud by společnost nezískala licenci v ČR, mohla by si založit pobočku v Albánii. "Pokládám návrh za nebezpečný," řekl.

Podobně se vyjádřil také Daniel Korte (TOP 09 a Starostové). "Představa, že zde albánské gangy kšeftují se zbraněmi, mi nahání děs," zdůraznil.

Povolení k obchodování měly podle předlohy dostávat jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Pokud by měly anonymní akcie, majitele by musely odkrýt. O nákupech obrany a ministerstva vnitra by už nerozhodovala vláda, ale sama ministerstva. ČSSD poukazuje na to, že jednání kabinetu jsou neveřejná.

Sociální demokraté oponují, že exkluzivita pro tuzemské firmy představuje možné nebezpečí úplatků. Podle jednoho z předkladatelů Jeronýma Tejce exkluzivita pro firmy se sídlem v ČR představuje velké riziko korupce ve vztahu mezi státem a dodavatelem. Novela by také podle něho rozšířila okruh možných dodavatelů zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy