Antl bude senátorem za Rychnovsko, volby se opakovat nebudou

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2014 16:49
Stížnost podala Pirátská strana. Soud zneplatnil výsledky voleb ve čtyřech okrscích.
Miroslav Antl.
Miroslav Antl. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Miroslav Antl (za ČSSD) je řádně zvoleným senátorem za Rychnovsko. Nejvyšší správní soud sice částečně vyhověl stížnosti Pirátské strany a zneplatnil výsledky hlasování ve čtyřech okrscích, volby se ale opakovat nebudou.

Chyby při obsazování okrskových volebních komisí se totiž neprojevily na výsledku. Soudní přezkum senátních voleb tak definitivně skončil. Antl verdikt předvídal, ministerstvo vnitra jej porovná s rozhodnutím Ústavního soudu, podle kterého postupovalo.

Pirátům vadilo to, že se jejich delegáti nedostali do tří komisí v Opočnu a do jedné v Doudlebech nad Orlicí s vysvětlením, že strana zároveň nekandidovala v souběžných komunálních volbách.

Ministerstvo verdikt porovná s rozhodnutím Ústavního soudu

Zákon totiž podle ministerstva vnitra stanovil, že se komise při souběhu sestavují podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí, nikoliv podle právní úpravy parlamentních voleb. V některých obcích Pirátům přesto vyhověli, ve sporných okrscích ale v komisích nebyli.

Ministerstvo nyní verdikt NSS prostuduje a porovná s rozhodnutím Ústavního soudu z roku 2000, podle něhož dosud postupovalo, uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Ústavní soud tehdy odmítl stížnost Celostátního aktivu občanů na to, že nedostalo své zástupce do volebních komisí v Brně - Novém Lískovci kvůli tomu, že v této městské části nekandidovalo v souběžných krajských volbách. Podle něj komise pro krajské volby plní úkoly i pro volby senátní.

Výklad ministerstva vnitra, respektive Státní volební komise, je podle NSS nesprávný, protože nerespektuje svobodnou soutěž politických sil. "Volební judikatura do značné míry spočívá na tom, že právě v okrskových volebních komisích, pluralitně složených z delegátů kandidujících politických subjektů, spočívá vestavěná pojistka kontroly férovosti průběhu voleb a sčítání hlasů," uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Politické strany se navzájem hledají

Je podle něj důležité, aby žádné z politických stran, které se účastní volební soutěže, nebylo formalisticky odpíráno právo dohlížet prostřednictvím svých delegátů na řádný průběh voleb a zjišťování jejich výsledků. "Politické strany se tak hlídají navzájem, což je nejúčinnější prostředek proti zkreslování volebních výsledků," zdůraznil Langášek.

Volební senát NSS proto označil výsledky hlasování ve čtyřech volebních okrscích za neplatné. Celkových výsledků voleb v daném volebním okrsku se to však nijak výrazně nedotklo, proto soud zamítl návrh na vyslovení neplatnosti volby Miroslava Antla senátorem, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Antl v druhém kole senátních voleb získal 59,76 procenta odevzdaných hlasů. Jeho sokem byl starosta obce Val Luboš Řehák (za KDU-ČSL).

 

Právě se děje

Další zprávy