Antikampaň ukazuje Bendla jako Rychlého pracháče

bar
8. 7. 2008 11:29
V karikatuře vystupuje i Topolánek nebo Julínek
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Na internetu a ve schránkách obyvatel středních Čech se čtyři měsíce před krajskými volbami objevil další leták s antikampaní namířenou na středočeského hejtmana Petra Bendla z ODS.

Neznámý autor použil jeden z obrázků Foglarových Rychlých šípů, které však přetvořil v klub Rychlých pracháčů. Kromě Bendla se na obrázku ještě objevuje premiér Mirek Topolánek, ministři Ivan Langer a Tomáš Julínek a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Leták je k vidění například na internetových stránkách www.antibendl.cz, a snaží se znevěrohodnit Bendla před podzimními volbami, v nichž hejtman znovu kandiduje na prvního muže středních Čech.

Bublinové citáty

Autoři letáku naznačují, že Bendl se dostal k bohatství nezákonnou cestou. Snaží se zesměšnit i další politiky včetně mluvčího Cikrta, každá nakreslená postava má u úst bublinu s citátem. Například Topolánek říká: "Za stravenky zkasírováno, vivat Dalík!" Julínek s Cikrtem zase plánují, jak prodají české nemocnice.

Karikatura hejtmana Bendla a dalších členů ODS
Karikatura hejtmana Bendla a dalších členů ODS | Foto: antibendl.cz

Je to už druhá aktivita neznámých autorů na internetové stránce antibendl.cz. První leták vyobrazuje Bendla na střeše luxusního vozu mezi dvěma domy s nápisy "U mě v Kladně" a "U mě v Lánech".

"Já na to mám. Na to jsem si vydělal jako starosta a hejtman," stojí v letáku.

Hejtmanství na to reagovalo trestním oznámením. "Je to lež, zakládá to skutkovou podstatu trestného činu pomluvy, proto už připravujeme trestní oznámení," řekl Aktuálně.cz mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka v polovině května, když se objevil první leták.

Bendl: Očekával jsem to

"Tušil jsem, že letošní předvolební kampaň bude především negativní a útočná. Tento útok je ale nejen daleko za hranicí jakéhokoli vkusu, ale podle mého přesvědčení je i porušením platných zákonů," uvedl hejtman Bendl v prohlášení po zveřejnění prvního letáku.

"Věřím, že policie bude schopna ještě před volbami vypátrat, kdo za těmito letáky stojí a kdo platí celou špinavou kampaň," sdělil Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy