Agrofert nevydělával díky mně, hájil Babiš svůj byznys

Marie Bastlová
28. 2. 2015 15:55
Ministr financí v nominačním projevu na post předsedy hnutí ANO opakovaně zmínil svůj holding Agrofert. Odmítl, že by prosperoval díky tomu, že je ministrem financí.
Ani v projevu na sněmu si politik Babiš neodpustil pochvalu pro svůj holding.
Ani v projevu na sněmu si politik Babiš neodpustil pochvalu pro svůj holding. | Foto: HN - Zuzana Šmajlerová

Praha - Ministr financí a muž, který by se jednou chtěl stát českým premiérem, Andrej Babiš, se stále nemůže zbavit své silné vazby vazby na koncern Agrofert, který mu patří. Dokonce ani v politickém nominačním projevu na sněmu hnutí ANO nezapomněl poděkovat manažerům své firmy a promluvit a jejích hospodářských výsledcích.

“Chtěl bych taky poděkovat lidem z managementu své firmy, že o ni pečují, když se teď věnuji politice a nejsem s nimi. A možná jim ztěžují práci všechny ty řeči o střetu zájmů a podobně, i když obchod Agrofertu se státem je směšný,” řekl Babiš. Tuto část prohlášení měl napsanou už ve svém připraveném projevu.

Na pódiu ale spontánně přidal ještě další doušku. Zdůraznil, že největší zisky jeho firmě v loňském roce přinesly německé chemičky. Babiš tak reagoval na to, že se Agrofertu vloni mimořádně dařilo a zaznamenal rekordní hospodářský výsledek. “Dotace máme stejné jako každý český zemědělec,” zdůraznil Babiš v projevu před delegáty.

A ani po svém zvolení staronový předseda nezapochyboval o tom, že slova o Agrofertu do politického nominačního projevu ministra financí patřila.

“A proč vlastně bych se nemohl vyjádřit? Jsem stále pod tlakem, každý mi opakuje střet zájmů… Já se omlouvám, ale vždycky bojuji s různými pomluvami, tak jsem teď využil příležitost, abych to řekl. Ano, Agrofert má vyšší zisk, ale v Německu,” řekl na tiskové konferenci po svém zvolení.

Skupina Agrofert vloni meziročně zvýšila nekonsolidované tržby o tři miliardy na 239 miliard korun. Hrubý nekonsolidovaný zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend stoupl o 19 procent na 6,8 miliardy korun. Nejvíc z firem koncernu vydělal německý výrobce hnojiv SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Ziskem 2,9 miliardy korun vylepšil své hospodaření z roku 2013 o 1,3 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy