Bary v době prohibice. Dlouhodobý zákaz znamená konec

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
22. 9. 2012 12:06
Bary se s prohibicí vyrovnávají po svém. Sestavují speciální prohibiční nabídku
Bar James Dean v Praze.
Bar James Dean v Praze. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Je čtvrtek chvíli před desátou hodinou večer a ve stylovém Bugsy´s Bar v centru Prahy je živo. Všechny židle na baru jsou obsazené, DJ rozjíždí nový set a barman před zákazníky míchá oranžovou tekutinu s Proseccem a sodou.

"To je Aperol Spritz. Byl oblíbený už před prohibicí, teď si ho ale objednávají všichni. Nechcete ho vyzkoušet?" Ptá se mě barman a podává mi sklenici se sladkým nápojem.

Právě koktejl z italského Veneta je vedle vermouthu a sektů v době částečné prohibice nejčastější přísadou míchaných alkoholických nápojů. 

Majitelé barů na zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent rychle zareagovali a pro své zákazníky vytvořili speciální prohibiční menu. Podle barmana z Bugsy´s si na něj zákazníci zvykli poměrně rychle a neremcají.

Minulý víkend ale byla situace jiná. Zákaz přišel nečekaně v pátek večer v době, kdy se bary začínají plnit zákazníky.

"Hodně lidí o zákazu vůbec nevědělo. Většina se o něm dověděla až u nás a často na nás koukali s naprosto nechápavými výrazy. Mnozí odešli hledat bar, kde by jim nalili. No, asi měli smůlu," přibližuje mi barman události minulého týdne.

Bugsy's, Tretter's a Hemingway v době částečné prohibice...

Většina barů v současné době nabízí speciální prohibiční koktejly i náhražky za zakázaný alkohol. Například tradiční mojito se nemíchá z bílého čtyřiceti procentního rumu ale osmnácti procentního vermouthu.

Na první pohled se nezdá, že by to někomu příliš vadilo. V baru je živo a zábava je v plném proudu. Pozornosti ale neunikne, že zákazníci koktejly často prokládají vínem, pivem nebo sekty.

"Prohibiční koktejly jsou dobré, člověk je ale nemůže pít věčně. Když se z toho jednou opijete, už je nikdy nebudete chtít. Příšerně z nich bolí hlava," směje se jeden ze zákazníků.

Přiznává, že za současné situace preferuje spíše víno a někdy pivo. To je ale v barech jako Bugsy´s poměrně drahé, a tak se lidé přesouvají do podniků, které vyjdou jejím potřebám vstříc. 

Důležitá je stálá klientela

V době prohibice tak mají výhodu bary s širokou základnou stálé klientely. Bugsy´s, nedaleký Tretter´s nebo Blue Light na Malé Straně pokles tržeb zaznamenaly. Ten ale zatím není tak velký, aby ohrozil jejich existenci.

Na částečné prohibici tratí především podniky, kam chodí příležitostní zákazníci, zvědavci nebo turisti. David Andrle, manager populárního baru Hemingway, přiznává, že prohibiční menu je sice dobrý nápad, příliš zákazníků ale nezaujme. "Myslím, že nám  tržby klesy tak o sedmdesát procent." 

Hemingway právě otevřel a barmani se připravují na večer. Bar je zatím prázdný, přestože minulý týden ve stejnou dobu tu bylo už poměrně plno. Lidé se tenkrát nezalekli ani metanolové "epidemie."

Během jednoho týdne se toho ale změnilo hodně. Z tvrdého alkoholu se přes noc stalo podpultové zboží, mnohé likérky pozastavily výrobu a vláda zakázala vývoz českého alkoholu do zahraničí.

Přes venkovní poutače baru Hemingway i police za barem, kde jsou za normálních okolností vyskládány osvětlené lahve alkoholu, je teď natažená černá látka.

"Prosím, nefoťte si to. Je to smutný pohled," žádá mě Andrle, který doufá, že se nenaplní slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Ten sliboval, že by zákaz mohl platit i několik měsíců. "Prohibice v délce tři až čtyři měsíce by byla vražedná," dodává Andrle.

 

Právě se děje

Další zprávy