Kam na oběd? Nejlepší restaurací světa je kodaňská Noma

Mediafax
19. 4. 2011 8:21
Restaurant obhájil loňské vedení
Noma je umístěna v bývalém loďařském skladu.
Noma je umístěna v bývalém loďařském skladu. | Foto: Reuters

Londýn - Kodaňská Noma byla již podruhé za sebou zvolena nejlepší restaurací na světě.

V Londýně byl zveřejněn seznam 50 nejlepších restaurací S. Pellegrino sestavený na základě hlasování více než 800 kuchařů, majitelů restaurací, novinářů a kritiků jídla.

Žebříček organizuje britský kulinářský časopis Britain's Restaurant Magazine.

"Máme z toho pěkně dobrý pocit," komentoval výsledek šéfkuchař kodaňské restaurace René Redzepi, který se zaměřuje na moderní verzi skandinávské kuchyně.

Připravuje například maso pižmoně východního a uzenou dýni, ježovky s koprem nebo hovězí líčko doplněné hruškou.

Nejlepším kuchařem Ital

Noma, umístěná v bývalém loďařském skladu, vyhrála kulinářského "Oscara" již loni, kdy porazila čtyřnásobného šampiona, španělskou restauraci El Bulli.

Na druhém místě skončila španělská restaurace El Celler de Can Roca vedená třemi bratry Rokovými. Tomu nejmladšímu je 33 let.

El Celler de Can Roca je nejvýše umístěnou španělskou restaurací poté, co byl věhlasný El Bulli zavřen, a proto se letos v žebříčku neocitl.

Na třetí místo vyneslo hlasování rovněž španělské zařízení Mugaritz, které se rychle vzpamatovalo z loňského požáru.

Další příčky obsadily italská restaurace Osteria Francescana, britská Fat Duck a Alinea ze Spojených států.

Napjatě očekávané bylo také vyhlášení ceny Chefs' Choice udělované šéfkuchaři jednomu z kolegů. Letos ocenění připadlo Massimu Botturovi, jehož Osetria Francescana je častým námětem konverzace Italů.

Bottura si rychle získává mezinárodní uznání, když ve své nepokrytě moderní kuchyni oprašuje tradiční postupy a stále posouvá hranice možností, napsal britský pořadatel cen.

 

Právě se děje

Další zprávy