Bratislava - Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko.
Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje.
Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.
Na Slovensku se o odhalení postarali rovněž obchodníci s masem. Jeden ze slovenských dodavatelů při testování zjistil, že várka údajného hovězího obsahuje 20 procent červené vody. Vzorek proto odnesl do laboratoře, která zjistila, že skutečně nejde o hovězí. Látka, kterou bylo maso obarveno, nebyla podle televize Markíza prozatím identifikována.
Česko zůstalo zřejmě ušetřeno
Do Česka se podle všeho maso nedostalo. "Státní veterinární správa (SVS) i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byly o případu informovány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.
Ani SZPI, která kontroluje maso z hlediska maloobchodu, ani SVS, která má na starosti dohled nad dovozy nezpracovaného masa, výskyt přeznačeného vepřového na českém trhu nezjistily.
Podle mluvčího SVS Josefa Dubna bylo do Česka z Maďarska od začátku října dovezeno 12 zásilek vepřového o celkové hmotnosti 200 tun a žádné hovězí. Ze Švédska pak ve třech zásilkách celkem 30 tun vepřového masa.
"Cílené kontroly zaměřené na zásilky maďarského masa trvají. Vepřové maso obarvené, aby vypadalo jako hovězí svíčková, do naší republiky nesměřovalo," podotkl Duben.
Tuny masa
Švédští hygienici stáhli z obchodů a restaurací nejméně 3,5 tuny podezřelého masa. Zatím není jasné, kolik takového masa je na Slovensku. Tamní úřady prověřují, zda vůbec opustilo velkosklady, dovozce totiž tvrdí, že ho dále neprodával.
Maďarský vývozce se podle všeho pokoušel na záměně vydělat. Vepřové je totiž levnější než hovězí. Hygienici záměnu považují za nebezpečnou, protože zpracování vepřového vyžaduje vyšší teploty než hovězí. Při nedostatečné tepelné úpravě totiž mohou přežít někteří parazité nacházející se ve vepřovém mase, což může vést k vážnému onemocnění.