Výzkum: Pro člověka jsou lepší biopotraviny

vk
31. 10. 2007 11:31
Prokázala to studie provedená na univerzitě v Newcastlu

Newcastle - Ekologicky pěstované plodiny jsou pro člověka vhodnější než ty pěstované na běžných polích. Vyplývá to ze studie financované Evropskou unií.

Jak uvedl uvedl server BBC News, univerzita v Newcastlu se po čtyři roky zabývala projektem za 12 milionů liber, který zkoumal ekologické zemědělství. Tedy takové hospodaření, při němž statkáři nepoužívají průmyslová hnojiva, chemické postřiky, nepodávají zvířatům krmivové doplňky považované za nepřirozené, a podobně.

Pro potřeby výzkumu pěstovali ovoce, zeleninu a chovali hovězí dobytek podle pravidel ekologického zemědělství a pro srovnání i konvenčním způsobem po celé Anglii.

Prokázalo se, že hladina antioxidantů v mléce od organicky chovaného dobytka byla o 50 až 80 procent vyšší než u normálního mléka. Pšenice, rajčata, brambory, zelí, cibule a hlávkový salát z ekologického zemědělství měly o 20 až 40 procent vyšší výživnost.

Produkty biozemědělství podle průzkumu obsahují více antioxidantů a méně mastných kyselin.

Antioxidanty omezují proces oxidace v lidském těle, prodlužují trvanlivost potravin a snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Patří mezi ně například vitaminy A, E a C.

Mastné kyseliny jsou součástí mnoha biologicky důležitých látek a v organismech mají zásobní funkci. Ze všech živin jsou to nejvydatnější zdroje energie. Jejich nadměrná konzumace může zvyšovat hladinu cholesterolu.

Výběr je na konzumentech

Koordinátor projektu profesor Carlo Seifert pro BBC řekl: "Dokázali jsme, že v organicky pěstovaných potravinách je zaručeně více nutričně žádoucích složek a méně těch škodlivých. Náš výzkum se teď snaží přijít na to, díky čemu tento rozdíl mezi organickými a běžně pěstovanými plodinami vzniká."

Konečné výsledky projektu budou zveřejněny během následujícího roku.

S výzkumy univerzity v Newcastlu nesouhlasí zástupci britského vládního úřadu pro potraviny. Podle nich neexistuje žádný vědecký důkaz, že biopotraviny jsou lepší. Organizace poskytuje rady a informace ohledně jídla a ohledně organických potravin podle BBC uvádí: "Konzumenti si mohou vybrat, zda si koupí ekologické potraviny, protože věří, že jsou bezpečnější a výživnější než ostatní jídlo."

 

Právě se děje

Další zprávy