Riverside, Kalifornie - Nejen lidi přitahuje pivo a víno - s oblibou je vyhledávají třeba i octomilky. Vědci nyní přišli na to, proč tomu tak je.
Na první pohled je to trochu s podivem. Co láká mušky na potravinách, které mají jen nízký obsah cukru?
Ten je totiž obvykle jedním z hlavních signálů, který mušce říká, že našla kvalitní a výživný zdroj potravy.
Entomoložka Anupama Dahanukarová, spolu se svými kolegy z University of California, Riverside našla vysvětlení. Ve studii, publikované v časopise Nature Neuroscience její tým zjišťoval, která bílkovina budí muší zálibu v pivu a dalších potravinách vzniklých kvašením.
Průběh "degustace"
Tento "přijímač" pojmenovali trochu krkolomně - Gr64e. Muška po dosednutí, jakmile přijde na řadu "ochutnávání", pomocí něho zjišťuje přítomnost glycerolu (glycerinu). Tato informace potom putuje k nervům, které následně způsobí odpovídající změny v chování.
"Chuť se stává důležitou ve chvíli, kdy dojde k fyzickému kontaktu mušky s potravinou," říká Dahanukarová.
"Nejprve musí muška - pomocí čichu - potravu na dálku najít. Jakmile na ní přistane, začne ji ochutnávat a zjišťovat, jestli je výživná a zda není jedovatá."
Podobným způsobem pak samičky hledají místo, kam nakladou vajíčka - jsou pouze mnohem důkladnější.