Olomouckou cukrářku ocenila mezinárodní porota zlatem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 12. 2010 16:22
Vítězka vyřezávala z ovoce a zeleniny pohádkové bytosti
Foto: www.strnadlova.cz

Olomouc - Zlatou medaili si z kulinářské soutěže v Lucemburku přivezla kuchařka a cukrářka Anna Strnadlová.

Porota ji ocenila za její um v disciplíně zvané Carving, tedy vyřezávání z ovoce a zeleniny

Pro pětadvacetiletou ženu reprezentující hotel NH Olomouc to však nebyl první úspěch, "zlato" si z téhož klání přivezla i v roce 2006.

"Carvingu se věnuji již sedm let a jsem ráda, že jsem mohla předvést, co umím. Zvolila jsem si téma Pohádková fantazie, vyřezala jsem různé příšerky, elfy a podobně," řekla Strnadlová, která uspěla v kategorii Cold Food Decoration.

Carving je v České republice čím dál tím populárnější. Jednotlivé výrobky nacházejí své uplatnění jak na slavnostních tabulích, tak i při soukromých akcích.

Nejčastěji se k vyřezávání využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně či meloun. Při práci se používá speciální nářadí, ať již to jsou dlátka nebo upravené nožíky.

"Z ovoce a zeleniny při troše cviku dokáže vyřezat každý například jednoduchý květ či list, ale opravdu dobří gastronomičtí řezbáři jsou schopni vytvořit velmi složitou kompozici či jiný náročný trojrozměrný objekt," uvedla Strnadlová.

Ve své zálibě se hodlá dále zdokonalovat. Jedním z cílů, které před sebou má, je zabodovat na světové kuchařské olympiádě IKA ve vyřezávání za dva roky v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy