Opava - Město smrti, jak Opavu nazvala televize Nova v době vrcholící metanolové aféry, se pomalu vrací k tvrdému alkoholu.
Hosté v barech nicméně stále ještě raději sáhnou po alkoholu, který nebyl přímo spjat se sérií otrav. Vodka a tuzemák pořád ještě nejsou úplně v kurzu.
Opava se stala centrem aféry. Nalezení velkého skladiště metylalkoholu v centru města ukončilo hlavní vlnu aféry a hlavní nápor policejního vyšetřování.
Moravskoslezský kraj se navíc stal nejpostiženějším regionem co do otrávených, mrtvých i obviněných.
Obavy z rumu a vodky přetrvávají
Hospody a restaurace jsou zde stejně plné jako před prohibicí. Z pití vodky a rumu však ještě strach přetrvává. Výjimkou jsou stálí štamgasti, kteří "svému" hospodskému věří.
Během prohibice si lidé dávali místo kořalek pivo nebo víno, nyní se vracejí také ke konzumaci tvrdého alkoholu, shodují se hospodští a barmani, které Aktuálně.cz oslovilo.
Také náhodní návštěvníci si pití tvrdého alkoholu často raději odpustí. "Myslím si, že bude trvat minimálně půl roku, než se situace dostane na hladinu před aférou," uvádí majitel Matiční restaurace Pavel Borovjak.
První dny po ukončení prohibice lidé ještě zůstávali u piva, vína a sladších variant vodek s nižším obsahem alkoholu. Postupně se však zájem o vysokoprocentní lihoviny znovu vrátil.
"Štamgasti se pít tvrdý alkohol nebojí. V kurzu jsou však nejvíc především lihoviny, které nebyly pančovány, jako becherovka, tequilla, whisky. Rum a vodka stále ještě zaostávají," zní z Clubu Gabriel.
Trvá i strach z neprověřených lihovin
Ještě je cítit obava z lihovin neprověřeného původu, o nich se stále v barech mluví. "Když jsme si včera otevřeli s otcem láhev litevského pití, měl jsem trochu strach," přiznává sedmadvacetiletý Rostislav Šárovský.
"Půlky si dávám jen výjimečně. Doma má mamka obavy, ale já to neřeším," popisuje pohled nejen svých rodičů devatenáctiletý Jan Šimek.
Štamgasti svému hospodskému věří
Pokud však lidé do určitého podniku chodí pravidelně, případně se znají s výčepním, strach opadává. "Na restaurace na dobré úrovni a zaběhlé podniky to vliv mít nebude," dodává Borovjak.
To potvrzují i dva jeho hosté staršího věku, Borovjakovi známí. "Pijeme spíš pivo. Ale kdybychom si tady chtěli dát panáka, tak si ho klidně dáme. Ať včera, předevčírem, před týdnem, před čtrnácti dny... Pana hostinského známe a víme, že pravděpodobně nekupuje šmejdy. Takže se pro nás v posledních týdnech nic nezměnilo."
Restauratéři si museli oddechnout, že zákaz prodeje alkoholu netrval více než dva týdny. Podniky, do nichž se hosté chodí především najíst, velké ztráty nezaznamenaly. Další zařízení však pokles tržby pocítila razantně.
"Po čas prohibice sice chodilo stejně lidí, ale propad zisků byl zhruba 40 procent," řekl konkrétně barman z Clubu Gabriel, který mívá otevřeno i do pozdních hodin.
Stín metanolové aféry zůstává také ve vtípcích hostů. Jak potvrzují barmani i hospodští, zákazníci se jich často po nalití lihoviny ptají: "A neoslepnu po tom?"