Praha - Obědy z domova si nosí do práce 45 procent českých zaměstnanců. K tomu je nevede ani tak starost o vyváženou a zdravou stravu, jako především snaha nezatěžovat rodinný rozpočet výdaji za obědy v restauraci nebo závodní jídelně. Vyplývá to z ankety na pracovním portálu Profesia.cz.
"Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná, někdy chybí i vyhovující stravovací zařízení v blízkosti pracoviště," uvedla další důvody Kateřina Jaroňová z portálu.
Každý osmý člověk v Česku pravidelně neobědvá vůbec. Při porovnání s loňskými výsledky průzkumu jejich počet klesá. Zatímco před rokem to bylo 20 procent respondentů, letos jich je 13 procent.
Příležitost provětrat si hlavu během oběda v restauraci využívá 18 procent účastníků. Kdysi masově provozované závodní jídelny navštěvuje 14 procent lidí.
Výsledky ankety zároveň naznačují rostoucí oblibu donáškových služeb. V loňském roce si obědové menu vybírala z nabídky těchto společností čtyři procenta respondentů, letos dovezené menu konzumuje na pracovišti každý desátý Čech.