Sýr z Francie obsahuje nebezpečnou bakterii, varuje úřad

ČTK ČTK
27. 8. 2014 17:20
V Česku se prodalo více jak devět kilo sýra, kterému ještě neskončila spotřební doba.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Společnost Český archiv vín pozastavila prodej francouzského sýru obsahujícího nebezpečný Shiga toxin. Větší část ze čtyřiatřicetikilogramové zásilky se podařilo stáhnout z prodeje. Menší část však již byla prodána konečným spotřebitelům. Ti jej mohou vrátit prodejci. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS).

Jde o výrobek Morbier cremier - Monts de Joux, číslo šarže 077, datum spotřeby 30. 8. 2014 od francouzského výrobce Cooperative des Monts de Joux z Francie, schvalovací číslo FR 25041 001 CE.

Česká společnost nakoupila od francouzských distributorů celkem 34,3 kilogramu sýru. Ze svých prodejen se jí podařilo stáhnout necelých 25 kilogramů sýru, 9,3 kilogramu se však dostalo ke konečným spotřebitelům. "Jelikož je výrobek ještě v datu spotřeby, informujeme veřejnost o tom, že lze tento výrobek vrátit tam, kde byl zakoupen," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Přítomnost bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin odhalil ve svých výrobcích francouzský výrobce sýrů, který před nebezpečným produktem varoval své odběratele v ostatních zemích. Jedním z nich byla tuzemská firma Český archiv vín. Varování následně obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF také SVS.

Vážné onemocnění se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

 

Právě se děje

Další zprávy